Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti UN-a je objavilo rezoluciju 1775 kojom do 31. prosinca produljuje mandat glavnoj tužiteljici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carli del Ponte.


Njezin mandat je istekao, no Del Ponte je u lipnju na zahtjev glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona prihvatila ostanak na dužnosti do prosinca, odnosno tri mjeseca dulje nego što je bilo predviđeno.

Vezani članci Kriza u Etiopiji - 2 Žrtve genocida izgladnjivanjem: Jedu samo lišće, izgledaju kao kosturi, a od gladi im se mijenja boja kože Slika nije dostupna Del Ponte: Suradnja RH zadovoljava, no nadzor neka ostane

Vijeće sigurnosti uzelo je u obzir "zahtjev glavnog tajnika za
produljenje mandata gospođe Del Ponte od 15. rujna 2007. do 31. prosinca 2007." i konstatiralo "da je potrebno osigurati da prijelazno razdoblje, od odlaska Del Ponte do trenutka kada će njezin nasljednik preuzeti funkciju, prođe što bezbolnije", stoji u priopćenju Haškog suda.

Del Ponte je imenovana glavnom tužiteljicom 1999., i treća je osoba na toj dužnosti nakon Richarda Goldstonea iz Južne Afrike (do 1996.) i Louise Arbour iz Kanade (do 1999.).

Nasljednik sadašnje tužiteljice još nije imenovan.

Za produljenje mandata Del Ponte glasalo je 14 od 15 zemalja VS-a jer se suzdržala Rusija čiji je veleposlanik Ilja Rogašev oštro kritizirao tužiteljicu da "nije imala korektnu koncepciju svog mandata".

Rogačev je zatražio da ICTY "hitno korigira način svoga rada".

Del Ponte redovito optužuje Srbiju i njezinu saveznicu Rusiju, kao i Bosnu i Hercegovinu za manjak suradnje i volje da uhite bivšeg političkog vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića, te bivšeg ratnog vođu Ratka Mladića.

Utemeljen 1993., ICTY bi načelno trebao do 2008. završiti suđenja na prvoj instanci s time da bi žalbeni procesi trajali do 2010. Del Ponte želi da sud radi sve dok optuženi bjegunci ne budu uhićeni i osuđeni.

Švicarska, čija je Carla del Ponte državljanka, objavila je da bi
60-godišnja pravnica trebala postati veleposlanicom svoje zemlje u Argentini, nakon što joj istekne haški mandat.