Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Embargo na oružje, koji Ujedinjeni narodi provode od '90-ih godina, učinkovit je samo u četvrtini slučajeva, pokazala je nova studija.


U izvješću, koje su sastavili Stockholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja i Posebni program Sveučilišta u Uppsali za provedbu ciljanih sankcija, navodi se da su UN-ove sankcije na oružje imale ograničeni učinak na poslušnost ciljanih zemalja ali i na dopremu oružja. 

Vezani članci Slika nije dostupna Velike sile raspravljaju o novim sankcijama Iranu Slika nije dostupna Iran odbacuje rezoluciju o sankcijama

Studija je proučila 27 slučajeva nametanja sankcija između 1990. i 2006., uključujući slučajeve Iraka, Irana i Afganistana ko i afričke zemlje kao što su Liberija, Ruanda i Sijera Leone.

'Čini se da povezanost između UN-ovog embarga na oružje i poboljšanog ponašanja postoji samo u četvrtini godišnjih studija provedenih za 27 proučavanih slučajeva nametanja sankcija UN-a', stoji u izvješću.

To je tako unatoč tome što je embargo 'jedan od najčešće korištenih oblika sankcija' za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, dodaje se u izvješću.