Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN-ov embargo na oružje učinkovit samo u 25 posto slučajeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Embargo na oružje, koji Ujedinjeni narodi provode od '90-ih godina, učinkovit je samo u četvrtini slučajeva, pokazala je nova studija.

U izvješću, koje su sastavili Stockholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja i Posebni program Sveučilišta u Uppsali za provedbu ciljanih sankcija, navodi se da su UN-ove sankcije na oružje imale ograničeni učinak na poslušnost ciljanih zemalja ali i na dopremu oružja. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjeduje protiv UN-ovih sankcija Sto tisuća ljudi na ulicama Pjongjanga Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno potvrdilo sankcije Iranu

Studija je proučila 27 slučajeva nametanja sankcija između 1990. i 2006., uključujući slučajeve Iraka, Irana i Afganistana ko i afričke zemlje kao što su Liberija, Ruanda i Sijera Leone.

'Čini se da povezanost između UN-ovog embarga na oružje i poboljšanog ponašanja postoji samo u četvrtini godišnjih studija provedenih za 27 proučavanih slučajeva nametanja sankcija UN-a', stoji u izvješću.

To je tako unatoč tome što je embargo 'jedan od najčešće korištenih oblika sankcija' za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, dodaje se u izvješću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene