Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je snažno osudilo napade provladinih prosvjednika na strana veleposlanstva u Siriji i pozvalo Damask da zaštiti diplomatske objekte i osoblje.


Prosvjednici su u subotu navečer napali tursko i saudijsko veleposlanstvo u Damasku, francuski počasni konzulat u Latakiji i diplomatske urede u Aleppu.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid Moualem ispričao se u ponedjeljak za napade koji su se dogodili nakon što je Arapska liga objavila da suspendira Damask zbog obračuna s prosvjednicima predsjednika Bašara al-Asada.

‘Članice Vijeća sigurnosti najoštrijim riječima osudili su napade na nekoliko veleposlanstava i konzulata u Siriji’, stoji u izjavi toga tijela.

Članice vijeća su ‘ponovile svoj poziv sirijskim vlastima da zaštite diplomatsku i konzularnu imovinu i osoblje i da glede toga u potpunosti poštuju svoje međunarodne obveze’, dodaje se u izjavi.

Vijeće je sličnu izjavu dalo u srpnju nakon što su prosvjednici napali veleposlanstva SAD-a i Francuske u Damasku. (Hina)

Vezani članci Napad na Kurde (Screenshot: Reuters) Turska ne posustaje: Unatoč potpisanom petodnevnom primirju i dalje granatiraju Kurde Dim nad sirijskim gradom Tal Abyad nakon turskog bombardiranja (Foto: AFP) Tursko ministarstvo obrane: Zauzeli smo planirane ciljeve na sjeveroistoku Sirije