Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvena valjanost

UN će razmotriti tvrdnju Kine da joj pripadaju sporni otoci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi planiraju tijekom ove godine razmotriti znanstvenu valjanost tvrdnji Kine da je skupina spornih otoka u Istočnom kineskom moru dio njezina teritorija, iako Japan kaže da se svjetska organizacija ne treba u to uključivati.

Napetost zbog nenaseljenih otoka - u neposrednoj blizini bogatih lovišta ribe i potencijalno velikih rezervi nafte i plina - rasplamsala se nakon što ih je u rujnu vlada u Tokiju kupila od privatnog japanskog vlasnika, što je izazvalo nasilne anti-japanske prosvjede diljem Kine i vojno odmjeravanje dviju zemalja.

Tajvan također polaže pravo na otoke, poznate kao otočje Diaoyu u Kini, Senkaku u Japanu i Tiaoyutai u Tajvanu. Nije odmah jasno, hoće li uključenost UN-a povećati vjerojatnost da Kina i Japan spor riješe mirnim putem. No, pokretanje međunarodnopravnog postupka koji bi trebao rezultirati neutralnim znanstvenim mišljenjem, moglo za sada smanjiti temperaturu u svađi Pekinga i Tokija.

Pročitajte i ovo Japanski tenkovi na vojnoj vježbi Jačanje suradnje Dramatično upozorenje: "Svijet je na povijesnoj prekretnici, nadam se da će Amerika to razumjeti" Zoran Milanović ogorčen postupkom vlade Milanović o glasanju protiv UN-ove rezolucije o Gazi: "Plenković je hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika"

>> Kineski brodovi opet u japanskim teritorijalnim vodama

U podnesku Komisiji UN-a za granice epikontinentalnog pojasa Kina kaže da je epikontinentalni pojas u Istočnom kineskom moru prirodno produljenje kineskog kopnenog teritorija i da on uključuje sporne otoke. Prema Konvenciji UN o pravu mora, zemlja može proširiti svoju 200-nautičkih milja široku gospodarsku zonu, ako može dokazati da je epikontinentalni pojas prirodni nastavak njezine kopnene mase. Komisija UN-a procjenjuje znanstvenu valjanost zahtjeva, ali se sporovi moraju riješiiti između država, a ne pred komisijom.

Kina navodi da se "zona nabiranja Diaoyu Dao" - otoci - nalazi između bazena Istočno kineskog mora i udoline Okinawe. "Udolina Okinawe je prirodni završetak epikontinentalnog pojasa (Istočno kineskog mora)". Kina je također obavijestila komisiju da još uvijek pregovara s drugim državama o razgraničenju epikontinentalnog pojasa.

"Preporuke povjerenstva s obzirom na podnesak neće prejudicirati buduće razgraničenje epikontinentalnog pojasa između Kine i zainteresiranih zemalja", kaže se u sažetku kineskog podneska objavljenog na internetskoj stranici Komisije. Povjerenstvo je najavilo razmatranje zahtjeva Kine na sastanka koji će se održati u New Yorku od 15. srpnja do 30. kolovoza.

U pismu komisiji, stalna misija Japana pri UN tvrdi da podnesak Kina ne treba uzeti u obzir. "Nema sumnje da su otoci Senkaku sastavni dio teritorija Japana u svjetlu povijesnih činjenica i na temelju međunarodnog prava. Otoci Senkaku su pod valjanom kontrolom Japana", navodi se u pismu.

Otoci su došli pod japansku kontrolu 1895. a bili su dio američke okupacijske zone nakon Drugoga svjetskog rata, od 1945. do 1972. Američke vlasti zatim su ih vratile Tokiju, odlukom koju su osporavali Kina i Tajvan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene