Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umro bivši francuski premijer Raymond Barre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši francuski premijer Raymond Barre, ekonomist koji je također obavljao i dužnost povjerenika Europske komisije, umro je u 83. godini, priopćila je njegova obitelj.

Barre je kao premijer zamijenio Jacquesa Chiraca 1976. i ostao na tom položaju sve do pobjede socijalista Francoisa Mitteranda 1981.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković recite svoje mišljenje ANKETA Milanović ili Plenković: Tko bi bio bolji premijer?

Bio je bolestan već izvjesno vrijeme i smješten je u bolnicu u
travnju zbog srčanih problema, javio je Reuters.

"Gospodin Raymond Barre je umro ove noći, 25. kolovoza u bolnici Val-de-Grace," priopćila je obitelj.

Barre je izvučen iz anonimnosti života tehnokrata u pozadini kada ga je predsjednik Valery Giscar d'Estaing imenovao za premijera u kolovozu 1976. nazvavši ga "najboljim francuskim ekonomistom", navodi Reuters.

On je nametnuo oštar anti-inflacijski plan, srezavši životni standard i ukinuvši tisuće radnih mjesta u sektorima koji su pravili gubitke poput proizvodnje čelika i ugljena.

Umirovljeni sveučilišni profesor, uvjereni Europljanin, bio je od 1967. do 1973. potpredsjednik Europske komisije u Bruxellesu, zadužen za gospodarstvo i financije, navodi France Presse.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene