Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Alexander Haig, bivši američki državni tajnik, savjetnik trojice predsjednika i zapovjednik snaga NATO-a, umro je u Medicinskom centru Johns Hopkins u Baltimoreu, objavio je glasnogovornik bolnice.


Glasnogovornik Gary Stephenson je kazao da je 85-godišnji Haig primljen je u bolnicu 28. siječnja, a njegova je obitelj objavila da je umro od komplikacija povezanih s jednom infekcijom. Haig je bio visoki dužnosnik američke administracije u vrijeme trojice republikanskih predsjednika - Richarda Nixona, Geralda Forda i Ronalda Reagana. Nixon ga je imenovao zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost 1970., a kao general s četiri zvjezdice u siječnju 1973. postao je zamjenikom načelnika stožera američke kopnene vojske. ‘Njegov odlazak iz Nixonove administracije pokazao se kratkotrajnim’, navodi se u biografskoj bilješci o Haigu na internetskoj stranici Nixonove Predsjedničke knjižnice i muzeja. ‘Četiri mjeseca kasnije, 4. svibnja 1973., na zahtjev predsjednika vratio se u Bijelu kuću kao predstojnik ureda’, dodaje se.

Na toj je dužnosti pomogao Nixonu pripremiti obranu u postupku opoziva zbog afere Watergate. Nixon je ostavku podnio u kolovozu te godine. Haiga se dugo sumnjičilo da je on bio ‘duboko grlo’ u administraciji, koje je novinarima The Washington Posta otkrio aferu Watergate, što je dovela da prve ostavke jednog predsjednika SAD-a u povijesti. Haig je od 1974. do 1979. bio vrhovni zapovjednik snaga NATO-a u Europi. Vojsku je napustio radi odlaska u privatni sektor, ali se vratio u državnu službu 1981. kao državni tajnik u prvoj administraciji Ronalda Reagana. U srpnju 1982. naglo podnosi ostavku, navodno zbog političkih neslaganja. Kao državni tajnik neuspješno je posredovao između Argentine i Velike Britanije, kako bi spriječio rat zbog Falklandskog otočja, a kritiziran je da je dao ‘zeleno svjetlo’ Izraelu za invaziju na Libanon 1982. godine.

Vezani članci Majmun vrste makaki (Foto: PIXSELL/Borna Filić) Majmuni muškarca (72) sa stabla zasuli ciglama, umro je u bolnici V.S. Naipaul (Foto: AFP) Preminuo britanski književnik i nobelovac: "Bio je velik u svemu što je ostvario, a umro je okružen onima koje je volio''

Haig se 1988. godine neuspješno natjecao za republikansku predsjedničku nominaciju. Alexander Haig Meigs Jr. rođen je 2. prosinca 1924. u gradiću Bala Cynwyd, Pennsylvania, u predgrađu Philadelphije. Pohađao je sveučilište Notre Dame dvije godine, a 1944. prelazi Vojnu akademiju SAD-u. Nakon što je diplommirao 1947. službuje u Japanu. Kasnije je službovao u stožeru generala Douglasa MacArthura tijekom Korejskog rata. Godina 1950. i 1951. Haig je sudjelovao i u borbama u Korejskom ratu kao jedan od zapovjednika X. Korpusa. Za herojstvo je odlikovan s dvije Srebrne zvijezde i Brončanom zvijezdom. (Hina)