Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajinski parlament u utorak je izglasao zakon kojim se proruskim pobunjenicima na istoku zemlje nudi ograničena autonomija, nastojeći na taj način očuvati potporu Zapada u mirovnim naporima, iako neki zastupnici smatraju da će on separatistima omogućiti da ojačaju svoju vlast u regiji.


Zakon kojim bi se zajamčio "poseban status narodnim republikama" što su ih proglasili separatisti, predstavlja nastavak mirovnog sporazuma dogovorenog prošli mjesec u Bjelorusiji. Zapadne vlade smatraju da je dogovor iz Minska i dalje najbolja opcija trajnog rješenje sukoba u kojemu je dosad poginulo više od 6000 ljudi.

Vezani članci Slika nije dostupna EU podržava dogovor iz Minska, nastavlja pritisak na Rusiju Slika nije dostupna Hoće li se Zapad ujediniti protiv Rusije?

No inzistiranje Kijeva da se zakon primijeni tek nakon što se u istočnim teritorijima pod jurisdikcijom Ukrajine održe izbori, odmah je potaknuo kritike Rusije za koju Kijev kaže da naoružava i podržava pobunjenike.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Moskvi je rekao da zakon predstavlja "oštro odstupanje od sporazuma iz Minska", jer se "poseban status" vezuje uz izbore u kojima neće sudjelovati samoproglašeni pobunjenički čelnici.

Kličko prozvao Putina i poručio Zapadu: 'On će izazvati Treći svjetski rat'

I separatistički čelnici su kritizirali zakon. "Sve ono što je kijevski parlament danas razmatrao, u potpunosti je kontradiktorno sporazumu iz Minska", rekao je separatistički dužnosnik Aleksej Karjakin za rusku novinsku agenciju RIA Novosti, dodavši da Kijev planira "novo krvoproliće."

Prozapadnjački orijentirano vodstvo proguralo je zakon u parlamentu nastojeći pokazati privrženost Zapadu čiju financijsku i političku potporu treba da bi se spriječio raspad Ukrajine.

"Ovakve zakone ne usvajamo zbog ruskoga predsjednika Putina ili okupatora. Stajalište Europe prema Ukrajini definirat će se u skladu s njezinom spremnošću da ispuni sporazum iz Minska", rekao je zamjenik predsjednika parlamenta i saveznik predsjednika Petra Porošenka, Andrij Prubij.

Zakon će dati ograničenu samoupravu separatističkim regijama na trogodišnje razdoblje i dopustiti im da "ojačaju i prodube" odnose sa sujednim ruskim regijama. Dopustit će teško naoružanim pobunjenicima da uspostave vlastite policijske snage. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook