Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Bit će nam primjer"

Ukrajinci žele reintegrirati okupirani Donbas: "Ugledat ćemo se na hrvatski model iz 1996."

Ukrajinski volonteri na vojnoj vježbi (Foto: AFP)
Ukrajinski volonteri na vojnoj vježbi (Foto: AFP) Foto: Afp
"Redoslijed postupaka nekih procesa treba slijediti primjer istočne Slavonije, ali ne na način da budu njezina egzaktna kopija", rekao je ukrajinski ministar Vadim Černiš.

Ukrajinsko ministarstvo za privremeno okupirane teritorije i raseljene osobe razmatra političku i diplomatsku reintegraciju Donbasa po uzoru na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, izjavio je ministar Vadim Černiš, a prenose ukrajinski mediji.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Slika nije dostupna Ali nije riječ o iskustvu iz "Oluje" Rusija nezadovoljna angažmanom Hrvatske u Ukrajini, operaciju "Oluja" nazvali "negativnim iskustvom"

Černiš je rekao u petak na tiskovnoj konferenciji da je Ukrajina predložila uvođenje tri komponente u okupiranom Donbasu - civilnu, vojnu i policijsku.

“Međutim, redoslijed postupaka nekih procesa treba slijediti primjer istočne Slavonije, ali ne na način da budu njezina egzaktna kopija", rekao je ministar.

Kazao je da je "prva stvar da je civilna kontrola jednako potrebna kao i vojna".

Stoga, čim vojna komponenta zajamči sigurnost, uvodi se civilna komponenta tzv. mirovne misije kako bi osigurala mir, istaknuo je Černiš.

Dodao je da treća komponenta, policijska, mora biti uvedena od kontaktne linije do ukrajinske državne granice.

On je naglasio da puna kontrola nad okupiranim teritorijem treba biti prenesena na civilnu komponentu.

“Mi smo predložili komponente i mandat (mirovne) misije po uzoru na iskustvo Hrvatske. Sada se ponovno javlja manipulacija. U Hrvatskoj imaju dva iskustva: iskustvo vojne operacije i drugo iskustvo - mirne reintegracije. Mi sada govorimo o mirnoj reintegraciji na principu istočne Slavonije", izjavio je ministar. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene