Ukrajinski volonteri na vojnoj vježbi (Foto: AFP)
Ukrajinski volonteri na vojnoj vježbi (Foto: AFP)

"Redoslijed postupaka nekih procesa treba slijediti primjer istočne Slavonije, ali ne na način da budu njezina egzaktna kopija", rekao je ukrajinski ministar Vadim Černiš.


Ukrajinsko ministarstvo za privremeno okupirane teritorije i raseljene osobe razmatra političku i diplomatsku reintegraciju Donbasa po uzoru na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, izjavio je ministar Vadim Černiš, a prenose ukrajinski mediji.

Vezani članci Građevinari na gradilištu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ovako si država pumpa statistike: U Projektu Slavonija završio primjer koji s njim nema nikakve veze Izbori u Ukrajini (Foto: AFP) Izlazne ankete: Stranka ukrajinskog predsjednika pobjednica parlamentarnih izbora

Černiš je rekao u petak na tiskovnoj konferenciji da je Ukrajina predložila uvođenje tri komponente u okupiranom Donbasu - civilnu, vojnu i policijsku.

“Međutim, redoslijed postupaka nekih procesa treba slijediti primjer istočne Slavonije, ali ne na način da budu njezina egzaktna kopija", rekao je ministar.

Kazao je da je "prva stvar da je civilna kontrola jednako potrebna kao i vojna".

Stoga, čim vojna komponenta zajamči sigurnost, uvodi se civilna komponenta tzv. mirovne misije kako bi osigurala mir, istaknuo je Černiš.

Dodao je da treća komponenta, policijska, mora biti uvedena od kontaktne linije do ukrajinske državne granice.

On je naglasio da puna kontrola nad okupiranim teritorijem treba biti prenesena na civilnu komponentu.

“Mi smo predložili komponente i mandat (mirovne) misije po uzoru na iskustvo Hrvatske. Sada se ponovno javlja manipulacija. U Hrvatskoj imaju dva iskustva: iskustvo vojne operacije i drugo iskustvo - mirne reintegracije. Mi sada govorimo o mirnoj reintegraciji na principu istočne Slavonije", izjavio je ministar. (Hina)