Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajina je pozvala Francusku i Njemačku da na summitu NATO-a početkom travnja u Bukureštu podupru njezino približavanje Sjevernoatlantskom savezu, objavilo je ukrajinsko predsjedništvo u priopćenju na svojoj internetskoj stranici.


Prozapadni predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko i premijerka Julija Timošenko traže od kancelarke Angele Merkel i od predsjednika Nicolasa Sarkozyja da "podupru pozivitnu odluku NATO-a" kako bi se Kijev pridružio Akcijskom planu (MAP), posljednjoj etapi prije ulaska.

Vezani članci Slika nije dostupna Turčinov: 'Ako nisu pripadnici vojske, Nacionalne garde ili policije, saboteri su i rade protiv Ukrajine' Slika nije dostupna Pentagon i NATO traže suzdržanost od ukrajinske vojske

U pismu upućenom glavnom tajniku NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu, ukrajinski predsjednik i premijerka ističu da se "nadaju" kako će zemlje članice Saveza "donijeti pozitivnu odluku u svezi s pozivom Ukrajini da se priključi Akcijskom planu", dodaje predsjedništvo u priopćenju.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je u subotu da bi Ukrajina i Gruzija mogle "pronaći poticaj" u daljnjem zalaganju za ulazak u Savez po završetku NATO-ova summita u Bukureštu početkom travnja.

Dvije bivše sovjetske republike nadaju se da će na susretu na vrhu u Bukureštu od 2. do 4. travnja dobiti pozivnice za ulazak u Akcijski plan, ali 26 zemalja NATO-a razilaze se u stajalištu o ulasku Ukrajine i Gruzije, kao što je pokazala sjednica njihovih ministara vanjskih poslova početkom ožujka.

Rusija se protivi novom širenju Saveza na području koje smatra svojom sferom utjecaja, a SAD i većina istočnoeuropskih zemalja uglavnom su mu sklone.