Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukinuta presuda Saši Radaku za zločin na Ovčari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud Srbije ukinuo je prvostupanjsku presudu Posebnog suda za ratne zločine u Beogradu kojom je Saša Radak osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim ratnim zarobljenicima na Ovčari kod Vukovara 1991. godine.

Kako se navodi u priopćenju Vrhovnog suda Srbije od utorka, uvažena je žalba optuženog Radaka, te je presuda ukinuta zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i predmet je vraćen istom sudu na novo suđenje.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Slika nije dostupna Beograd: Nastavljeno suđenje za zločin na Ovčari

Ukinutom presudom je Radak, koji je za vrijeme opsade Vukovara bio dragovoljac tadašnje Jugoslavenske narodne armije, osuđen na 20 godina zbog sudjelovanja u ubojstvu 200 hrvatskih ratnih zarobljenika, što je vijeće Posebnog suda ocijenilo "primjerenom kaznom" za zločin u kojem je on, kako je vijeće našlo, "sa sigurnošću" sudjelovao.

Suđenje Radaku vođeno je izdvojeno od "glavnog" postupka, koji je pred istim vijećem vođen protiv 16 optuženih za zločin na Ovčari, s obzirom na to da je on uhićen nakon što je taj postupak već bio u tijeku.

I tu je presudu, kojom je 14 od 16 optuženih pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica", bilo osuđeno za ratni zločin na Ovčari, ukinuo Vrhovni sud Srbije, također zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i pogrešno primijenjenog materijalnog prava, te je nedavno počelo ponovno suđenje.

Jedina presuda koju je Vrhovni sud Srbije potvrdio jest presuda Milanu Buliću, protiv kojega je postupak bio naknadno izdvojen od 16 suoptuženih zbog bolesti. Bulić je osuđen na osam godina zatvora, ali je nedavno Vrhovni sud, potvrđujući tu presudu, zbog njegova teškog zdravstvenog stanja smanjio kaznu s osam na dvije godine zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene