Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijet slavi dan žena

Ujedinjeni narodi: 'Jednakost za žene je napredak za sve'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni dan žena obilježava se diljem svijeta 8. ožujka, a osim pokazivanja ljubavi, poštovanja i razumijevanja ženama, svrha tog dana je proslava njihovih ekonomskih, političkih i društvenih postignuća.

Dan žena obilježava se od 1908., a ovogodišnja tema obilježavanja u Ujedinjenim narodima je 'Jednakost za žene je napredak za sve'. Međutim, do toga je još dalek put. Diljem svijeta 8. ožujka, rezerviran je, osim za pokazivanje ljubavi, poštovanja i razumijevanja ženama, za proslavu njihovih ekonomskih, političkih i društvenih postignuća.

Pročitajte i ovo Noćni marš u Zagrebu prosvjed povodom Dana žena FOTO Stigla procjena broja ljudi na Noćnom maršu, objasnili kako su ih prebrojili Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan

Žene su podzastupljene na najvišim pozicijama odlučivanja

Još su mnoga područja na kojima su žene suočene s nejednakošću i zlostavljanjem. Tako će otprilike jedna od tri žene u svijetu biti pretučena ili silovana tijekom svog života. Oko 14 milijuna djevojčica, od kojih neke u dobi od samo osam godina, bit će udate 2014. Zastrašujući su podaci da oko 1,2 milijuna djece završi u ropstvu svake godine, a 80 posto njih čine djevojčice.

I na tržištu rada žene su još uvijek suočene s nejednakošću. Samo 24 % visokih direktorskih pozicija u svijetu zauzimaju žene, a poduzeća u kojima su one direktorice čine samo 12 % svih tvrtki diljem svijeta, navodi se u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). OECD također ističe u svom izvješću od prosinca 2012. da žene zarađuju 17 % manje od muškaraca.

Pokrenuto istraživanje o ravnopravnosti žena na upravljačkim pozicijama

Uoči Međunarodnog dana žena UN je pokrenuo kampanju 'On za Nju' u kojoj se pozivaju muškarci da se bore za prava svojih majki, sestara i kćeri. Najviši dužnosnici UN-a istaknuli su da ljudska prava djevojaka i žena nisu san, nego dužnost svih.

'Diljem svijeta bijesni diskriminacija žena i djevojaka, a u nekim slučajevima se pogoršava. Međutim, mi znamo da je jednakost žena napredak za sve', rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

On je pozvao muškarce da se pridruže kampanji rekavši da 'društva napreduju tamo gdje muškarci i žene imaju jednaka prava'. Ban se sastao u četvrtak u Londonu s Fahmom Mohammad, aktivistkinjom za borbu protiv ženskog genitalnog sakaćenja i obećao je potporu njezinim naporima.

'Ženska prava, osnaživanje žena i ravnopravnost spolova, sastavni su dio ovog razgovora, uključujući reproduktivna prava i zaustavljanje nasilja nad ženama', rekao je Ban.

I dok svijet obilježava Dan žena, neke žene kažu da je bolje obrazovanje najbolji način da poboljšaju uvjete života svojih sestara i obitelji.

Irak: Više od 4500 žena u iračkim zatvorima izloženo nasilju

Američka prva dama Michelle Obama u utorak je dodijelila nagrade koje je primilo deset žena iz cijelog svijeta za njihovo vodstvo u zalaganju za ljudska prava, jednakost žena i društveni napredak. Dodijeljena im je Međunarodna nagrada za hrabrost na svečanosti u State Departmentu.

'Te su žene provele godine u školama i na sveučilištima oboružavajući se znanjem i vještinama koje sada koriste za rješavanje izazova koji su pred njima', rekla je američka prva dama. 'To je priča s kojom se mogu poistovjetiti jer je to priča mog života', dodala je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene