Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće Human Rights Watch

Žene u iračkim zatvorima godinama BRUTALNO ZLOSTAVLJANE

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 4500 žena trenutačno se nalazi u iračkim zatvorima gdje ih udaraju, šamaraju i seksulano zlostavljaju pripadnici sigurnosnih službi.Većina ih nije imala odvjetnika na raspolaganju.

Iračke snage sigurnosti ilegalno drže zatočenima tisuće žena i podvrgavaju ih mučenjima i raznim drugim oblicima nasilja, a mnoge od njih su u zatvorima diljem Iraka zatočene već mjesecima, pa čak i godinama bez podignute optužnice, navodi se u izvješću Human Rights Watcha.

Pročitajte i ovo Uhićenja zbog napada u Vukovaru Izražavaju podršku žrtvama Ženske udruge: "Napad na djecu u Vukovaru motiviran je nacionalnom mržnjom" Pravda za žene - 5 Nasilje nad ženama Zbog nasilnika s pozicije moći vodi borbu kojoj se ne nazire kraj: "Očito se njemu ništa ne može. Tko više ima, taj može sve"

Istražitelji ih vrlo često ispituju o aktivnostima pripadnika njihovih obitelji umjesto o navodnim kriminalnim djelima u koje su upletene one same.

Iračka vlada navode iz izvješća ocjenjuje "vrlo pretjeranim", no priznaje da je jedan broj žena zatočenica bio podvrgnut lošem postupanju. "Registrirali smo neke ograničene nelegalne postupke snaga sigurnosti prema zatvorenicama", kazao je glasnogovornik iračkog ministarstva za ljudska prava, dodajući da "Irak još uvijek radi na tome da zaustavi zlostavljanje u zatvorima". Po njegovim riječima, utvrdit će se odgovornost za takve postupke.

U izvješću pod naslovom "Nitko nije siguran - Zlostavljanje žena u iračkom kaznenopravnom sustavu", napisanom na 105 stranica, navodi se da je većina od 4500 zatočenih žena sunitskog podrijetla, no slučajevi zlostavljanja kojima HRW dokumentira tvrdnje pokazuju da su ugrožene žene svih konfesija i klasa, prenosi BBC.

Smrtna kazna: Irak pogubio 26 pripadnika terorističkih organizacija
 

Mnoge među njima s kojima je vođen razgovor navele su da su bile "udarane, šamarane i pretučene, obješene naglavce i udarane po stopalima, podvrgnute elektrošokovima, silovane ili izložene prijetnjama seksualnog zlostavljanja tijekom ispitivanja".

O tome koliko je rašireno seksualno zlostavljanje svjedoče i riječi jednog zaposlenika ženskog zatvora koji je za izvješće posvjedočio kako oni "očekuju da su (žene) već silovali pripadnici policije na putu do zatvora".

Suprotno iračkom zakonu, većina zatvorenica u iračkim zatvorima nije imala na raspolaganju odvjetnika prije ili tijekom ispitivanja, navodi se u studiji.

"Iračke snage sigurnosti ponašaju se kao da će brutalno zlostavljanje žena zemlju učiniti sigurnijom", kaže Joe Stork, zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok i sjevernu Afriku.

"I žene i muškarci izloženi su ozbiljnim manjkavostima kaznenopravnog sustava. No žene su dvostruko izloženije zahvaljujući svom drugorazrednom statusu u iračkom društvu", dodaje Stork.

Postupanje prema zatočenicama u iračkim zatvorima izazvalo je bijes iračke sunitske zajednice koja je na uličnim prosvjedima zatražila od vlade koju vode pripadnici šijitske muslimanske zajednice da se puste na slobodu sve žene koje se drže u zatvorima bez optužnice ili zbog terorističkih djela koja su navodno počinili pripadnici njihovih obitelji.

No, kako ističe Humans Rights Watch, premijer Nuri al-Maliki nije poduzeo obećane reforme kaznenopravnog sustava.

Nekoliko sudaca koji su sudili u slučajevima optužbi za terorizam navelo je da neki suci istrage i dalje ozbiljno krše procesna prava osumnjičenica zbog "dosluha sa sigurnosnim dužnosnicima i zbog znatnog utjecaja Malikijevih stručnjaka na sudstvo", navodi se u izvješću.

Irak je protekle godine bio suočen s valom nasilja, a prema podacima iračke vlade više od 1000 ljudi ubijeno je u siječnju što je najveći mjesečni broj žrtava u posljednjih skoro šest godina.

Human Rights Watch upozorava da oštro postupanje snaga sigurnosti i navodna zlostavljanja koja se događaju u područjima sa sunitskom većinom "potkopavaju napore vojnih snaga" u borbi protiv pobunjenika povezanih s al Kaidom, koji pokušavaju preuzeti kontrolu nad Faludžom i Ramadijem. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene