Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uhićeno gotovo 11 000 bjegunaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U istočnom dijelu SAD-a u posljednjih tjedan dana u operaciji Falcon III uhićeno je više od 10 700 bjegunaca od zakona, među kojima je 1 600 seksualnih prekršitelja i 360 pripadnika bandi, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

'Sa zadovoljstvom mogu objaviti da su do jutros savezne, državne i lokalne policijske službe završile operaciju Falcon III - intenzivnu jednotjednu kampanju u kojoj je uhićeno 10 733 bjegunca, među njima 1 659 seksualnih prekršitelja od kojih 971 neregistriran, te 364 pripadnika bandi, a zaplijenjeno je i 230 komada vatrenog oružja', rekao je državni odvjetnik SAD Alberto Gonzales na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Haiti pomoć ne stiže Nekad rajskim otokom vladaju bande, širi se i zaraza: "Cijeli dan ne jedem, a zatim idem u krevet bez ičega u želucu" Nasilje na Haitiju najviše pate djeca Gladna tinejdžerica krenula kupiti nešto za jelo, brutalno je silovana. Dječaka tjeraju da spaljuje tijela: Ovu zemlju razara kaos

Treća faza operacije Falcon provedena je u 24 savezne države istočno do rijeke Mississippi, s posebnim fokusom na seksualne prekršitelje i članove bandi, rekao je Gonzales te istaknuo kako se radi o rekordnom broju uhićenja u jednom tjednu.

Opisao je i jednog tipičnog bjegunca, Allena Marksberrya, uhićenog u utorak u Rickmanu u Tennesseeju, koji je osuđen za sodomiju i seksualno zlostavljanje sedmogodišnje djevojčice, ali se nije prijavio vlastima kao seksualni prekršitelj kada se doselio u Tennessee. 

Kod uhićenja je otkriveno da je radio kao 'babysitter' s troje djece mlađe od 11 godina. Pretragom njegove kuće nađen je pedofilski porno materijal, droge i oružje, a u dvorištu kamp-kućica s pogledom na obližnje dječje igralište i dalekozorom.

U operaciji je sudjelovalo na stotine policajaca te više federalnih
agencija, uključujući Službu šerifa SAD, Ured za alkohol, duhan,
vatreno oružje i eksplozive, Carinsku i imigracijsku službu te State Department.

Istovjetne operacije provedene su u travnju 2005. i u travnju
2006., a temelje se na tzv. zakonu Adama Walsha, kojim je Kongres 2005. uveo stroga pravila za registraciju seksualnih prekršitelja na lokalnoj razini. 

Šestogodišnji Adam Walsh otet je iz shopping centra na Floridi i ubijen godine 1981.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene