Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nova seksualna afera potresa SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američku političku scenu samo nekoliko dana uoči izbora za Kongres potresao je novi seksualni skandal nakon što je pastor Ted Haggard, predsjednik Nacionalnog evangeličkog saveza, podnio ostavku, jer su objavljene tvrdnje bivše muške prostituke prema kojem je pastor tri godine bio njegov redovit klijent.


Pastor Haggard, jedan od najutjecajnijih evangeličkih čelnika u SAD-u, poznat kao gorljiv protivnik istospolnih brakova, privremeno se povukao s mjesta primasa Crkve Novog života u Colorado Springsu, u kojoj je 14.000 evangeličkih vjernika, i podnio ostavku na dužnost predsjednika Nacionalnog evangeličkog saveza, krovne udruge koja okuplja oko 45.000 crkava s 30 milijuna vjernika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kongres odbacio plan sanacije, SAD pred financijskim krahom?! Slika nije dostupna Kongres i administracija usuglasili plan sanacije od 700 milijardi dolara

Pedesetgodišnji Haggard, otac petero djece, zanijekao je optužbe u intervjuu lokalnoj TV KUSA u Denveru, rekavši da 'nikada nije imao homoseksualne odnose ni s kim' i da je 'vjeran svojoj supruzi'.

Crkveni dužnosnik Ross Parsley, koji je preuzeo njegovo mjesto u Colorado Springsu, izjavio je da vodstvo Crkve Novog života istražuje slučaj te da postoji 'određeno priznanje krivnje', ali ne za sve optužbe.

Optužbe protiv uglednog pastora, koji je bio u stalnu kontaktu s Bijelom kućom, a magazin Time ga uvrstio među 25 najutjecajnijih evangelika u SAD-u, iznio je Mike Jones (49), koji je u programu radio postaje KHOW-AM u Coloradu rekao da je bio homoseksualna prostitutka i da mu je Haggard redovito plaćao za seks.

Objasnio je da je pravi Haggardov identitet saznao prije četiri
mjeseca kad ga je vidio na televiziji. Na javni istup se odlučio kad je saznao da se Haggard i njegova crkva u predizbornoj kampanji protive istospolnim brakovima.

'Morao sam razotkriti tu hipokriziju. On je u položaju da utječe na milijune sljedbenika, i on propovijeda protiv istospolnih brakova. A svima iza leđa čini ono protiv čega propovijeda', rekao je Jones i optužio pastora za uzimanje droge. 'Rekao mi je kako voli ušmrkati metadon prije seksa sa svojom ženom', izjavio je Jones.

U programu TV mreže ABC News Jones je emitirao i dvije poruke koje mu je Haggard navodno ostavio na telefonskoj sekretarici, koristeći se pseudonimom Art. U njima nema izričita spominjanja seksa ili droge, ali Haggard, po Jonesovim objašnjenjima, od njega naručuje da mu nabavi metadon 'za 100 ili 200 dolara'.

Jones je ustvrdio kako mu nikada nije nabavljao drogu, a pastor je u televizijskom intervjuu zanijekao da ju je ikada uzimao.

Haggard je za predsjednika Nacionalnog evangeličkog saveza izabran 2003. Pošto je država Massachusetts 2004. ozakonila istospolne brakove, on je počeo organizirati protukampanju u drugim saveznim državama. Prošle je godine, zajedno s kršćanskom udrugom 'Obitelj u središtu', objavio planove da u Coloradu organizira glasovanje o zabrani takvih brakova.

Bijeli evangelici dio su izborne baze Republikanske stranke, čiji je visok odziv na izbore 2004. znatno pridonio pobjedi predsjednika Georgea W. Busha i osvajanju većine u oba doma Kongresa. Ove se godine, i prije izbijanja afere s Haggardom, predviđao njihov znatno slabiji izlazak na birališta jer su razočarani zbog više korupcijskih i seksualnih skandala republikanskih zastupnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene