Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhovni sud Ruske Federacije priznao je da je bivši direktor banke Menatep Platon Lebedev nezakonito uhićen 3. srpnja 2003. u okviru slučaja protiv bivšeg čelnika Jukosa Mihaila Hodorkovskog, javljaju ruski mediji.


Sud je tako odlučio nakon odluke Europskog suda za ljudska prava, rekao je glasnogovornik vrhovnog suda Pavel Odincov. Prezidij Vrhovnog suda 'odlučio je poništiti odluku od 3. srpnja 2003.' koju je donio jedan moskovski sud i 'ponovno pokrenuti istragu o tom slučaju s obzirom na pojavu novih okolnosti'.

Sud je pokrenuo razmatranje slučaja Lebedeva nakon što je Europski sud presudio da su njegova prava prekršena. 45-godišnji Hodorkovski i 41-godišnji Lebedev proglašeni su krivima za utaju poreza i prijevaru u svibnju 2005. i osuđeni su na devet godina zatvora svaki. Moskovski gradski sud kasnije im je smanjio kaznu na osam godina.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Hodorkovski ima krvi na rukama' Slika nije dostupna Putin neće biti svjedok na suđenju Hodorkovskom

U ožujku ove godine počelo je novo suđenje Hodorkovskom i Lebedevu. U novome procesu dvojica optuženika terete se za stjecanje koristi prijevarama te za legalizaciju prisvojene imovine uz zlouporabu službenog položaja. Optuženi su da su, među ostalim, 1998. različitim financijskim malverzacijama prisvojili imovinu i stekli vlasništvo nad jednim dioničkim društvom u iznosu od 3,6 milijarda rubalja. (Hina)