Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Madrid: Uhićena 23 člana Batasune; tvrde da se radi o osveti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su jučer navečer uhićena 23 člana zabranjene baskijske stranke Batasune.

Članovi su uhićeni u mjestu Seguna tijekom "tajne skupštine". 

Pročitajte i ovo Nedaleko Zagreba otkriveno skladište s nekoliko tona ilegalnog duhana - 4 uhićena dvojica FOTO Kod Zagreba otkriveno skladište s gotovo osam tona ilegalnog duhana Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine

Među njima su neki od najviših dužnosinka stranke, političkog krila Baksijske separatističke organizacije ETA-e.

Sudac Baltasar Garzon, koji je naredio uhićenja, sumnja da se tijekom skupštine trebala obaviti primopredaja vlasti između bivše i nove uprave Batasune.

Glavni čelnik Batasune Pernando Barrena ocijenio je u San Sebastianu da su uhićenja glavnih dužnosnika njegove
stranke zapravo predizborna osveta vlade.

"Radi se o osveti Socijalističke stranke, premijera Jose Luisa
Rodrigeza Zapatera i njegovog ministra unutrašnjih poslova Alfreda Pereza Rubacalbe zbog neuspjelog dijaloga Madrida i ETA-e, rekao je Barrena.

To je predizborni potez preko kojega vladajuća Socijalistička stranka (PSOE) na pokušava popraviti svoju političku situaciju u odnosu na konzervativnu Narodnu stranku (PP) prije parlamentarnih izbora u ožujku 2008., dodao je Barrena.

Barrena, koji nije u četvrtak sudjelovao na sastanku uhićenih čelnika Batasune, govorio je ispred zatvora u San Sebastianu gdje su dvojica predstavnika Sinn Feina posjetila čelnika Batasune Arnalda Otegija, koji je u zatvoru od 8. lipnja.

Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u petak da su u četvrtak navečer uhićena 23 člana zabranjene baskijske stranke Batasune.

Članovi su uhićeni u četvrtak navečer u mjestu Seguna tijekom "tajne skupštine". Među njima su neki od najviših dužnosinka stranke, političkog krila Baksijske separatističke organizacije ETA-e.

Sudac Baltasar Garzon, koji je naredio uhićenja, sumnja da se tijekom skupštine trebala obaviti primopredaja vlasti između bivše i nove uprave Batasune.

Batasuni je od 2003. zabranjeno sudjelovanje na izborima zbog povezanosti s ETA-om, čija nasilja nikada nije osudila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene