Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka vojska je objavila da je u Bagdadu uhitila četiri osobe osumnjičene za terorizam i za koje se smatra da pripadaju 'tajnoj ćeliji' koja ilegalno u Irak uvozi oružje iranske proizvodnje i u Iranu uvježbava iračke teroriste.


Te osobe uhićene tijekom jutra u šijitskoj četvrti Sadr Cityju, osumnjčene su da su članovi tajne terorističke ćelije koja omogućava transport oružja i eksploziva tipa EFP iz Irana u Irak, precizira vojska u priopćenju.

Vezani članci Iran, ilustracija Voditelj iranskog nuklearnog programa: "Iran ima pravo poduzeti akcije protiv terorista koji su napali Natanz" Samoubilački napadi na tržnici u Bagdadu Krvavi napadi na prepunoj tržnici: Samoubilački dvojac aktivirao pojase s eksplozivom, poginulo više od 30 ljudi

Prema američkom zapovjedništvu taj tip oružja namijenjen probijanju oklopa je isključivo iranske proizvodnje.

Najmanje 170 američkih vojnika ubijeno je od svibnja 2004. oružjem tipa EFP, prema istom izvoru.

Američka vojska također sumnjiči te teroriste da u Iran dovode iračke pobunjenike kako bi ih podučavali terorizmu, dodaje vojska.

Prema izvješćima američkih obavještajnih službi ta tajna ćelija je povezana s 'mrežom otmičara koji izvode napade u Iraku'.

Američki general David Petraeus je izjavio u četvrtak u Washingtonu da je elitna jedinica Čuvara iranske revolucije, Qods, financirala, naoružala i uvježbala Iračane koji su oteli i ubili pet američkih vojnika u siječnju u Kerbali.