Talijanska policija (Foto: AFP)
Talijanska policija (Foto: AFP)

Vodeći član kalabrijske mafije 'Ndranghete Marcello Pesce, koji se smatrao jednim najopasnijih talijanskih bjegunaca, uhićen je u četvrtak nakon šest godina u bijegu, objavila je policija.


Marcello Pesce, poznat kao ''U Ballerino'' (Plesač) vođa je mafijaške obitelji Pesce, jedne od najmoćnijih u 'Ndrangheti.

Zbog raznih je kriminalnih djela u odsutnosti osuđen na 16 godina zatvora.

"Danas je za Italiju dobar dan: opasni bjegunac, tražen šest godina, priveden je pravdi", rekao je ministar pravosuđa Angelino Alfano koji je Pescea nazvao "nespornim" mafijaškim šefom.

Plesač je uhićen tijekom noći u svom rodnom gradu Rosarnu u Kalabriji.

Dvojica muškaraca, otac i sin, uhićeni su zbog toga što su mu pomagali u bijegu.

Pesce, kojem su i otac i djed bili mafijaški šefovi, nije se opirao uhićenju.

Njega je talijanski državni tužitelj opisao obrazovanim i inteligentnim čovjekom. Među knjigama pronađenim u njegovu skrovištu nalaze se i ona Prousta i Sartrea.

Zloglasno nemilosrdna, 'Ndrangheta nadmašila je sicilijansku Nostru i napuljsku Camorru i postala najmoćnija talijanska kriminalna organizacija zahvaljujući krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Kalabrezi imaju veze s kolumbijskim narkokartelima, meksičkim bandama i mafijaškim obiteljima u New Yorku i ostalim dijelovima Sjeverne Amerike, tvrdi talijanska policija.

Ukorijenjena je u ruralnim, planinskim područjima slabije razvijenog vrha ''talijanske čizme'', ali je razvila ilegalne poslove diljem zemlje koji mafijašima služe za pranje novca.

Naziv 'Ndrangheta dolazi od grčke riječi za hrabrost i lojalnost, a u organizaciju se gotovo nemoguće inflitrirati zbog tajanstvenosti i brutalnog provođenja zakona šutnje (Hina)