Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policijska akcija

Uhićen nasilni vođa ETA-e Txeroki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićeni su vođa militantne baskijske separatističke skupine ETA-e i Jose Ignacio de Juana Chaos, bivši istaknuti član baskijske separatističke skupine ETA za kojim je izdana europska tjeralica, priopćili su izvori iz policije.

Mikel Garikoitz Aspiazu Rubina, poznat kao Txeroki, uhićen je u mjestu Cauterets u blizini Lourdesa u zajedničkoj akciji francuskih i španjolskih sigurnosnih snaga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedan od najtraženijih Zamjenik političkog čelnika ETA-e uhićen u Francuskoj Slika nije dostupna Optužen za ubojstvo Vojni šef ETA-e optužen i zatočen

Txeroki je navodno vodio ETA-ine vojne operacije tijekom proteklih pet godina, a zapovjedio je i planirao brojne bombaške napade.

S njim je uhićena i jedna žena, a pretpostavlja se da je riječ o Leire Lopez Zurutuza, koju se sumnjiči da je sudjelovala u nekoliko napada.

Txerokija, koji je poznat kao vrlo nasilna osoba, smatra se djelomično odgovornim za neuspjeh pokušaja mirovnih pregovora između španjolske vlade i ETA-e 2006. godine.

Pretpostavlja se da se Txeroki pridružio ETA-i 2000. godine te da je sudjelovao u nekoliko napada, među ostalim i u onome u kojemu je 2001. ubijen sudac. Od 2004. koordinirao je ETA-ine ćelije te je zapovjedio napad automobilom bombom na parkiralištu madridske zračne luke u prosincu 2006. u kojemu su poginula dvojica imigranata iz Ekvadora.

Nakon tog napada vlada premijera Zapatera prekinula je šestomjesečne pokušaje postizanja primirja s ETA-om.

Sumnja se da je Txeroki ubio dvojicu španjolskih policajaca u Capbretonu, na jugu Francuske, u prosincu 2007.

Prije šest mjeseci u Francuskoj je uhićen drugi vođa ETA-e Francisco Javier Lopez Pena, a prošloga tjedna tijekom rutinske policijske kontrole uhićena su dvojica pripadnika ETA-e.

ETA, koja je ubila više od 800 ljudi u svojoj borbi za samostalnu baskijsku državu koja bi bila stvorena na području sjeverne Španjolske i južne Francuske, već dugo dio svojih baza ima u Francuskoj.

Europska unija i SAD ETA-u smatraju terorističkom organizacijom.

Bivši član ETA-e Juana Chaos uhićen u Belfastu

Španjolac Jose Ignacio de Juana Chaos, bivši istaknuti član baskijske separatističke skupine ETA za kojim je izdana europska tjeralica, uhićen je u ponedjeljak pošto se sam prijavio sudu u Belfastu, doznaje se od policijskog izvora.

'Na zahtjev španjolskih vlasti, uhićen je muškarac star 53 godine', objavio je glasnogovornik sjevernoirske policije (PSNI), nedugo pošto je Juan Ignacio de Juana Chaos sam došao na sud u Belfastu, u društvo prijateljice.

Bivši član ETA-e prevezen je u policijsku postaju u Musgraveu u Belfastu u očekivanju da se sud u tome gradu očituje o 'početku postupka za njegovo izručenje Španjolskoj', dodao je PSNI.

Sjevernoirska policija je u petak potvrdila da je primila europsku tjeralicu za Španjolca čije je oslobođenje u kolovozu potaknulo polemiku i koji se prošlog tjedna nije odazvao na poziv iz Madrida.

Njegov sjevernoirski odvjetnik Kevin Winters izjavio je u petak da će se bivši ETA-ovac u ponedjeljak pojaviti na sudu u Belfastu i da će pristati na punu suradnju s vlastima.

Španjolca su po dolasku na sud dočekali pristaše koji su mahali baskijskim zastavama.

De Juana Chaos kojeg smatraju jednim od najkrvoločnijih članova ETA-e povukao se iz političkog djelovanja pošto je 21 godinu proveo u zatvoru zbog 25 ubojstava u okviru napada za koje je odgovornost preuzela ETA.

Juana Chaos je osuđen na više od 3.000 godina zatvora (kazna je zapravo ograničena na 30 godina zatvora), a nakon smanjenja kazne u zatvoru je na koncu proveo 21 godinu.

Njegovo konačno puštanje na slobodu 2. kolovoza izazvalo je ogorčenje udruga žrtava terorizma i kritike konzervativaca iz Narodne stranke (PP, desnica).

Ranije u ponedjeljak u južnoj je Francuskoj u zajedničkoj akciji francuskih i španjolskih sigurnosnih snaga uhićen vođa ETA-e Mikel Garikoitz Aspiazu Rubina, poznat kao Txeroki.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene