Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivšeg časnika vojske bosanskih Srba Miću Praštala uhitila u je u utorak bosanskohercegovačka policija po nalogu Tužiteljstva BiH koje ga tereti za ratne zločine nad hrvatskim i bošnjačkim civilima.


Mićo Praštalo je rođen 1945. u Sanskom Mostu a tijekom rata u BiH bio je zapovjednikom bojne u tzv. sanskoj brigadi vojske bosanskih Srba.

Vezani članci Koronavirus u Bosni i Hercegovini Zabrinjavajuće brojke kod susjeda: Naglo im rastu brojke preminulih i zaraženih, stručnjaci objašnjavaju zašto je tako Bolnica, ilustracija U susjedstvu ne planiraju nove mjere: "Vidno je pogoršanje stanja, sve je veći boj oboljelih, a bolnice se pune"

Državno tužiteljstvo ga po zapovjednoj odgovornosti tereti za kršenje Ženevskih konvencija o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba.

Osumnjičen je da je u svibnju i lipnju 1992. kao vojni zapovjednik počinio zločin protiv čovječnosti sudjelujući u progonu stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz mjesta Sanica i Hrustovo.

U napadima vojske bosanskih Srba na ta sela ubijeno je šest osoba, a veliki broj civila protupravno je zatočen. Ti su napadi rezultirali progonom cjelokupnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s tih područja. (Hina)