Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubili 8 osoba

Uhićen i posljednji član sekte Aum zbog napada sarinom u tokijskom metrou

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednji član sekte Aum koji je bio u bijegu nakon smrtonosnog napada plinom sarinom u tokijskoj podzemnoj željeznici 1995., uhićen je u japanskoj prijestolnici, izvijestili su japanski mediji.

Katsuya Takahashi (54) uhićen je u četvrti Kamati, u okrugu Oti, na jugu Tokija. Pri uhićenju je priznao da je on taj, na čije je uhićenje policija usmjerila sve svoje snage od kako je početkom lipnja blizu Tokija uhićena Naoko Kikuchi, odbjegla članica te sekte.

Uhićenje Kikuchi (40) koja je sve donedavno bila u bliskoj vezi s Takahashijem, pomoglo je policiji da ga pronađe. Policija je danas potvrdila njegov identitet zahvaljujući otiscima prstiju.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

>> Japan: Peticiju protiv nuklearne energije potpisalo već 7,23 milijuna ljudi

Takahashi i Kikuchi, koji su radili pod lažnim imenima, dvoje su od troje članova Auma koji su umakli policiji nakon atentata plinom sarinom u ožujku 1995. u podzemnoj željeznici u Tokiju, u kojemu je poginulo 13 a ozlijeđeno je više od 6.000 ljudi.

Treći bjegunac, Makoto Hirata (47), predao se policiji u prosincu prošle godine. Sekta je također napala sarinom u gradu Macumotu u lipnju 1994., pri čemu je život izgubilo osam osoba.

>> U potresu i tsunamiju 2011. poginulo i nestalo 18.879 osoba

Japanski je sud u studenome prošle godine završio šesnaestogodišnji postupak za napad sarinom u Tokiju, potvrdivši trinaestu presudu na smrt vješanjem, od ukupno 189 sudski gonjenih članova sekte. Nijedan osuđenik još nije pogubljen.

Sektu je 1984. osnovao Shoko Asahara, pravim imenom Chizuo Matsumoto, napola slijep učitelj joge koji je svojim učenjem, što spaja budistička i hinduistička vjerovanja te apokaliptične vizije, privukao desetak tisuća ljudi. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene