Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhitili su bivšeg časnika Armije BiH Šefika Alića kojega se sumnjiči da je odgovoran za ratne zločine počinjene u vrijeme trajanja operacije Oluja 1995. godine.


Iz sjedišta Agencije u Sarajevu navedeno je samo kako je uhićenje obavljeno temeljem naloga Suda BiH, no lokalni mediji izvijestili su kako je Alić zapravo bio ratnim zapovjednikom postrojbe "Hamze", koja je djelovala u sastavu 5. Korpusa Armije BiH.

Vezani članci Migranti, ilustracija Izbio požar u migrantskom centru nakon najave da će biti zatvoren, 1200 ljudi bez smještaja Migranti na putu kroz Bihać Policija u Bihaću zatvorila migrantski kamp, dio krenuo prema Hrvatskoj

Alić je uhićen u obiteljskoj kući kod mjesta Bužim, na širem području Bihaća, a ova policijska akcija izazvala je prosvjede i nezadovoljstvo među lokalnim stanovništvom, koje je zbog toga privremeno blokiralo i glavnu cestovnu prometnicu u tom dijelu BiH.

Postrojba Hamze, odnosno njezini pripadnici, ranije su optuživani u medijima iz Republike Srpske i Srbije za najveći broj navodnih ratnih zločina tijekom 1995. godine na području sjeverozapadnog dijela BiH.

Ta je postrojba pripadala 5. Korpusu Armije BiH, na čijem je čelu bio general Atif Dudaković, a protiv kojega je također pokrenuta istraga zbog moguće zapovjedne odgovornosti povezane s ratnih zločinima na bihaćkom području.