Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S njemačke tjeralice

Bivši udbaški agent uhićen pa pušten na slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši pripadnik jugoslavenske 'Službe državne sigurnosti' Ivan Lasić Gorankić, osumnjičen za likvidacije hrvatskih emigranata, među njima i Stjepana Đurekovića, uhićen je u svom domu u Širokom Brijegu. Nakon provjere dokumenata pušten je na slobodu. Na potjernici su još tri hrvatska državljanina. Među njima i Josip Perković umirovljeni šef svih tajnih agenata u bivšoj i sadašnjoj državi.

Bezbrižne umirovljeničke dane Ivanu Lasiću poremetili su specijalci federalnog MUP-a. Uhićen je u svojoj obnovljenoj obiteljskoj kući u mjestu Knešpolje nedaleko od Širokog brijega. Zajedno s njim na njemačkoj su tjeralici i tri hrvatska državljana Josip Perković, Zdravko Mustać i Boris Brnelić. Svi optuženi da su kao pripadnici jugoslavenskih tajnih službi ubijali hrvatske emigrante. Za razliku od hrvatskih kolega BiH policija reagirala je čim je dobila Interpolovu tjeralicu i privela Lasića.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

'MUP Zapadno hercegovačke županije dobio je nalog da liši slobode gospodina Laića i da ga zadrži 24 sata. Policajci federalnog MUP-a jučer su uzeli iskaz i tom prilikom je Lasić predočio dokaze o državljanstvu. Budući da BIH ne izručuje svoje državljane tužiteljstvo BiH je izdalo nalog da ga se pusti na slobodu', rekao je Damir Čutura, glasnogovornik MUP-a ZH županije.

Nitko od Lasićevih susjeda ne želi reći ni riječ o njemu. I dok u BIH očito rade po svakoj tjeralici kod nas je situacija drukčija. Iako su svoj trojici optuženih na međunarodnoj tjeralici uredno ispisane adrese, nikad nitko nije pokucao na njihova vrata. Hrvatska ne izručuje svoje građane drugim zemljama, no moglo bi se barem provjeriti imaju li svi optuženi valjane dokumente. Ivan Lasić zasad je na slobodi, njemačko tužiteljstvo očito ne odustaje od progona.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene