Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druga banka svijeta na velikom udaru

Otkriven najveći bankarski skandal u povijesti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U javnost su procurili podaci podružnice jedne od najvećih financijskih instutucija na svijetu. Riječ je o tajnim bankovnim računima koji otkrivaju upitnu bankarsku praksu, prikrivanje i utaju poreza te pomaganje svjetskim kriminalcima i rizičnim osobama.

Švicarska podružnica britanske međunarodne bankovne institucije HSBC, druge najveće u svijetu, pomagala je imućnim mušterijama da izbjegavaju plaćanje poreza te skrivaju milijune dolara imovine, dajući klijentima čitave snopove novčanica kojima s enemože ući u trag i savjetujući iste klijente kako izbjeći porezne ustanove u njihovim zemljama. Sve to otkrili su dokumenti koji su procurili u javnost i koje je objavila nekolicina uglednih svjetskih medija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici

Dokumenti su pribavljeni međunarodnom suradnjom medija, uključujući britanski Guardian, BBC Panorama, francuski list Le Monde te Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara sa sjedištem u Washingtonu. U njima je otkriveno da švicarska podružnica HSBC-a radi slijedeće stvari:

- rutinski omogućava klijentima da podižu gomilu novca u gotovini, često u stranim valutama koje se gotovo nimalo ne koriste u Švicarskoj.

- agresivno zagovara planove koji omogućuju bogatim klijentima da izbjegnu europske poreze.

- sklapa tajne ugovore s klijentima radi prikrivanja neodređenih "crnih" računa koje strane porezne ustanove ne mogu povezati s klijentima

- otvara račune međunarodnim kriminalcima, korumpiranim poslovnim ljudima i ostalim visokorizičnim osobama

Podaci HSBC-a koji su procurili u javnost pokrivaju period između 2005. i 2007. godine te se smatraju najvećim curenjem bankovnih podataka u povijesti, bacajući svjetlo na oko 30.000 bankovnih računa, na kojima se nalazi gotovo 120 milijardi dolara.

HSBC je već suočen s kriminalnim istragama i otužbama u Francuskoj, Belgiji, SAD-u i Argentini, kao direktne posljedice curenja navedenih podataka, no u sjedištu banke u Velikoj Britaniji, zasad se provode nikakve pravne radnje, prenosi Guardian.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene