Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je izrazio snažnu potporu njegove administracije jačanju i stabilnosti Libanona, nakon sastanka s libanonskim predsjednikom Michelom Suleimanom u Bijeloj kući.


'Mi želimo učiniti sve što možemo kako bi ohrabrili snažan, neovisni i demokratski Libanon', rekao je Obama novinarima u Ovalnom uredu. 'Pitanja mira na Bliskom istoku su povezana s pitanjima koja postoje unutar Libanona', rekao je Obama, opisujući Libanon kao 'ključnu zemlju u ključnoj regiji'.Obama je također izrazio zabrinutost učinka koji na na Izrael može imati krijumčarenje oružja u Libanon. 'Izrazio sam našu zabrinutost zbog brojnog oružja koje se krijumčari u Libanon, a koje potencijalno može biti prijetnja Izraelu", rekao je Obama.

Vezani članci Libanon: Pobjegli iz zatvora pa poginuli u sudaru - 3 Iz zatvora im pobjeglo 69 zatvorenika, uhićeno njih 15, jednoga u zatvor dovela majka - Petorica nakon bijega poginula u sudaru Slika nije dostupna Obami polako ali sigurno opada popularnost u Americi

Prema izvješću libanonskog lista Naharnet, očekuje se da predsjednik Suleiman tijekom posjeta SAD zatraži veću vojnu pomoć Washingtona. SAD je glavni opskrbljivač libanonske vojske, koja se želi zauzeti dominantan sigurnosni položaj u zemlji nakon rata između šiijitskog Hezbolaha i Izraela 2006. Obama je ranije ove godine zatražio od Kongresa da razmotri povećanje vojne pomoći Libanonu, s 98,4 milijuna dolara u 2009. na 189,1 milijuna dolara 2010. Između ostaloga, Washington je opskrbio libanonsku vojsku sa zrakoplovima Cessna Caravan za potporu nadzoru granice, te s bespilotnim letjelicama za zračno izviđanje RQ-11 Raven.

Predsjednik Suleiman je kazao da SAD i Libanon imaju 'zajedničku politiku i dijalog'. 'Vjerujemo da je izbor predsjednika Obame veliki povijesni znak', rekao je Suleiman, posebno ističući važnost Obaminog lipanjskog govora u Kairu, o novom odnosu SAD-a s muslimanskim zemljama.

On je također pozvao Obamu da izvrši pritisak na Izrael kako bi se povukao s libanonskog terotorija, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN 1701. 'Tražili smo od predsjednika Obame da izvrši daljni pritisak na Izrael kako bi proveo rezoluciju 1701', rekao je Sulieman, te dodao kako je Obami kazao i da stalna prijetnja Izraela predstavlja prepreku za gospodarski rast u Libanonu. Obama je ocijenio da se predsjenik Suleiman i on neće složiti oko svakoga pitanja vezanog za Izrael, Libanon, Palestince i Siriju, ali se slažu da ta pitanja treba riješiti dijalogom i pregovorima, a ne nasiljem.

>> Sirija i Libanon odlučili uspostaviti diplomatske odnose

Rezolucijom 1701 završen je rat Izraela i Hezbolaha 2006., u čija je 33 dana ubijeno više od 1,200 Libanonaca, uglavnom civila te više od 160 Izraelaca, uglavnom vojnika, no trajno primirje nije uspostavljeno. Izrael optužuje Hezbolah da je ojačao svoje vojnu nazočnost na jugu Libanona, unatoč mirovnim snagama UN-a na tom području, te da se opremio s desecima tisuća raketa, uglavnom prokrijumčarenih iz Sirije.