Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izlaze novi detalji oko strašnog zločina počinjenog u Kaliforniji prije nekoliko dana.


Žena koja je upletena u pucnjavu u San Bernardinu (Kalifornija) prisegla je na vjernost vođi Islamske države na Facebooku, objavili su američki dužnosnici.

Tashfeen Malik je to učinila pod lažnim profilom.

Vezani članci Potres, ilustracija Potres magnitude 5,9 pogodio sjevernu Kaliforniju Policijska traka, ilustracija (Foto: AFP) Novo krvoproliće u Kaliforniji: Ubio četiri osobe dok su gledale utakmicu, ranjeno šestero ljudi

Odvjetnik tvrdi: Veza je slaba

Veza između ubojice iz Kalifornije koji je sa suprugom masakrirao 14 osoba u srijedu u San Bernardinu i eventualnih islamista je "vrlo slaba", ocijenio je u petak odvjetnik njegove obitelji.

"Sastali smo se s FBI i netko je rekao da su nešto našli na njegovom računalu", rekao je na CNN-u David Steven Chesley koji predstavlja obitelj Syeda Farooka, počinitelja najgoreg krvoprolića u Sjedinjenim Državama u posljednje tri godine.

Pronađeno desetak bombi i na tisuće metaka: 'Mogli su počiniti još napada'

Syed Farook je "s nekim razgovarao, tko je razgovarao s nekim drugim, tko je gledao nešto u vezi skupine Islamske države (IS), to je tako daleka veza, da u tome nema ničega", dodao je odvjetnik.

Prema drugom odvjetniku obitelji Mohamadu Abuershaidu, ubojica nikada nije putovao u Pakistan, od kuda su podrijetlom njegovi roditelji, ali je putovao u Saudijsku Arabiju.

Njegova je supruga rođena i odrasla u Pakistanu. Kada je imala oko 20 godina preselila se u Rijad. Ona je konzervativna domaćica, dodao je Abuershaid.

Vlasti istražuju teroristički motiv, osim eventualne profesionalne svađe, kako bi objasnili što je potaknulo Syeda Farooka i Tashfeen Malik, naoružane do zuba, da ubiju 14 osoba i rane 21, prije nego su smrtno stradali u pucnjavi s policijom nekoliko sati nakon drame.

Prema tv-kanalu CNN, koji se poziva na policijske izvore, Syed Farook se radikalizirao.

Prema pisanju New York Timesa koji se poziva na informirane parlamentarce Farook je bio u kontaktu s "ekstremistima u SAD-u i u inozemstvu prije puno godina, ali ne nedavno".

Taj 28-godišnjak je bio u kontaktu s pet osoba o kojima je FBI vodio istrage zbog sumnji na terorizam, od kojih je jedna povezana sa somalskim islamistima Šebab i jedna s Frontom al-Nosra, sirijskim ogrnakom al-Kaide.

Los Angeles Times je, pozivajući se na jednog dužnosnika savezne vlade, naveo da je Farook bio u kontaktu s nekoliko navodnih ekstremista i da je komunicarao s najmanje jednom osobom koja je pod nadzorom zbog terorističke opasnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook