Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska novinarka i ugledna filmska kritičarka Nika Bohinc i njezin kolega Alexis Tioseco ubijenu su blizu Manile na Filipinima.


Bohinc je s partnerom naletjela na sačekušu razbojnika koji su ih ustrijelili, piše portal 24ur.com. Ubojstvo se dogodilo sinoć oko 22 sata po lokalnom vremenu u Quezon Cityju, nakon što su Bohinc i Tioesco došli kući, gdje su ih zaskočile nepoznate osobe. Razbojnici su potom opljačkali i njih, i njihovu kuću te pobjegli s mjesta događaja automobilom.

Vezani članci Srušio se vojni zrakoplov na Filipinima Poginuli i civili na tlu: Srušio se vojni filipinski zrakoplov, 45 mrtvih Ilustracija Njihov predsjednik prijeti zatvorom svima koji se odbiju cijepiti protiv koronavirusa: ''Ogorčen sam na građane koji ne uvažavaju svoju vladu''

Policiju je o pucnjavi obavijestio šofer susjeda i kazao kako su se iz susjedne kuće začula četiri hica iz vatrenog oružja, a po dolasku policije s ubijenim novinarima zatečena je i kućna pomoćnica, koju su ubojice svezale i ostavile na podu. Potraga za počiniteljima traje. 'Filipinski film izgubio je svog najvećeg pristašu, a ja sam izgubio dvoje prijatelja', rekao je Raymond Phathanavirangoon, programski direktor međunarodnog filmskog festivala u Torontu. Vijest o umorstvu potvrdili su u srijedu slovensko ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo kulture. Ministrica kulture Majda Širca izjavila je da je šokirana smrću Nike Bohinc koja je stalno bila povezana s kolegama i ministarstvom.

Bohinc je rođena 1979. godine, a živjela je na relaciji Slovenija-Filipini. Bila je jedna od organizatorica Ljubljanskog filmskog festivala te predsjednica slovenskog udruženja filmskih kritičara Fipresci, a bila je i urednica časopisa Ekran. Njezin partner Tioseco, ugledan je filmski kritičar filipinsko-kanadskog porijekla.