Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ubijen vođa pobunjenika iz Delte Nigera?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nigerijska pobunjenička skupina iz naftom bogate delte Nigera objavila je da je njihov vođa Henry Okah ubijen u zatočeništvu na sjeveru zemlje.

Nigerijska vlada je demantirala takve tvrdnje.

Pročitajte i ovo Učionica iz koje su oteta djeca u Kurigi 280 djece oteto u školi Nakon 17 dana oslobođena oteta djeca u Nigeriji: Vlada odbila platiti otkupninu od 690 tisuća dolara Slika nije dostupna Više od 80 ranjenih POKOLJ NA TRŽNICI U trostrukom samoubilačkom napadu na jezeru Čad 27 ubijenih

Pokaže li se istinitom, vijest o smrti Okaha mogla bi pokrenuti novi val nasilja u delti Nigera, gdje je smještena najveća afrička naftna industrija koja dnevno proizvodi 2.1 milijun barela nafte. Također bi moglo doći do prekida vrlo osjetljivih mirovnih pregovora između vlade i pobunjenika.

Vođa Pokreta za oslobođenje delte Nigera uhićen je u rujnu prošle godine u Angoli, a angolanska novinska agencija i MEND tvrde da je prošloga četvrtka prebačen u zatvor u Nigeriji.

MEND je poznat po čestim otmicama stranih radnika na naftnim bušotinama u delti Nigera, gdje se spore naftne tvrtke i lokalne zajednice koje već godinama zahtijevaju veći dio bogatstva koje se stječe eksploatacijom nafte. Nigerija je najveći proizvođač sirove nafte u Africi.

U posljednje tri godine bilo je šest slučajeva otmice nekog hrvatskog radnika u delti Nigera. Posljednji je bio Zadranin Jurica Ruić koji je otet 1. svibnja i pušten 30 dana kasnije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene