Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeno potvrđeno

Propala akcija komandosa: Al-Kaida ubila američkog taoca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotoreporter Luke Somers (33) ubijen je u propalom pokušaju da ga se spasi iz zatočeništva u kojem ga je držala jemenska teroristička ćelija Al-Kaide, izvjestila je za američke medije njegova sestra.

Lucy Somers, sestra ubijenog fotoreportera, rekla je da je obitelj o njegovoj smrti izvijestio FBI. Operacija spašavanja provedena je u provinciji Shabwa, izvijestio je jemenski ministar unutarnjih poslova, koji je dodao i da je u toj operaciji ubijeno 10 militanata, prenosi NBC News.

Pročitajte i ovo Ilustracija Misija Aspides Njemačka fregata isplovila prema Jemenu: "Trajna eskalacija nasilja čini vojnu misiju neophodnom" hutisti - 3 Prijetnja Hutisti kane srušiti dio interneta? ''Takvu akciju mogu izvesti samo dvije zemlje''

VIDEO Al Qaida prijeti da će ubiti američkog fotoreportera za 3 dana

Dva dana ranije Washington je priznao da da je ranija akcija američkih komandosa u spašavanju Somersa neuspješno završila.

Somers, osim što je bio fotoreporter, radio je i kao učitelj, a otet je u glavnom jemenskom gradu Sanaa prije godinu dana, gdje je radio kao slobodni fotograf za Yemen Times.

Al Kaida je u četvrtak objavila video snimku Somersa i lokalnog zapovjednika te terorističke organizacije u kojem je SAD-u ostalvjeno tri dana da ispune njihove zahtjeve, jer će u suprotnom ubiti taoca.

Somers je u videu pozvao da mu se pomogne i da se to učini što prije, no akcija nije završila sretno po njega. Teroristi su posljednjih mjeseci javnim smaknućima zgrozili svjetsku javnost, a u tome prednjači Islamska država, koja je dosad smaknula četiri američa i britanska taoca.

Hagel potvrdio da je al Kaida ubila američkog taoca

Američki ministar obrane na odlasku Chuck Hagel potvrdio je da su militanti Al Kaide u subotu ubili američkog novinara Lukea Somersa i još jednog taoca tijekom spasilačke misije u Jemenu, prenose svjetske agencije.

Ranije su objavljivane proturječne informacije o tome je li Somers preživio zajedničku vojnu operaciju američkih i jemenskih vojnih snaga u pokrajini Shabwa na jugoistoku Jemena.

"Imali smo pouzdane razloge vjerovati da je Somersov život u opasnosti", rekao je Hagel u Kabulu, opravdavajući operaciju. On je u subotu stigao u Kabul u posljednji posjet prije povlačenja borbenih postrojbi NATO-a i njegova odlaska iz Pentagona.

Dodao je da drugi talac nije bio američki državljanin, a Reuters prenosi da se radi o Južnoafrikancu Pierreu Korkieu.

"Primili smo tužnu vijest da je Pierre ubijen u akciji američkih specijalnih snaga kojoj je cilj bilo oslobađanje talaca", priopćila je njegova humanitarna udruga Gift of the Givers.

Američki predsjednik Barack Obama uputio je izraze sućuti dvama obiteljima te snažno osudio "barbarsko ubojstvo" Somersa tijekom operacije spašavanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene