Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ubijao stare osobe zbog patološke mržnje prema njima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Colin Norris, 32-godišnji medicinski tehničar ubio je četiri starije pacijentice smrtonosnim dozama inzulina jer pati od patološkog poremećaja mržnje prema starijim osobama.

Istraga je pokazala kako je Colin bio prestravljen svojim poslom koji je sadržavao i pomoć u održavanju higijene starijim osobama. Odlučio je kako mora pomoći sebi i činiti nešto 'važnije'.

Pročitajte i ovo Screenshot U policijskoj postaji Šokantno otkriće: Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke nije umro prirodnom smrću? Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

Odlučio je 'glumiti Boga' napadajući nemoćne žrtve tijekom sna. Njegov ubojiti pohod trajao je najmanje šest mjeseci.

Bio je toliko samouvjeren i arogantan da se pred svojim kolegama hvalio predviđanjem točnog dana smrti svoje posljednje žrtve.

Colina je sud proglasio krivim za četiri ubojstva.

Policija sada vjeruje kako je ubio još najmanje tri osobe.

Ispostavilo se kako je Norris detaljno istraživao slučaj medicinske sestre Jessie McTavish koja je 1974. godine osuđena zbog ubojstva 80-godišnje starice u bolnici u Glasgowu.

Tijekom tri godine, koliko je trajala istraga, istražitelji su ispitali više od 70 smrtnih slučajeva iz bolnica u kojima je radio Colin Norris.

Broj sumnjivih slučajeva suzili su na 18.

Dokazi su prikupljeni samo u četiri slučaja pa je za njih i podignuta optužnica, kao i za jedan pokušaj ubojstva.

Tri su slučaja ostala nerješena jer su tijela kremirana.

'Samo Norris zna istinu. Ima mnogo pitanja bez odgovora, ali bez obdukcije sigurno ih nikada nećemo dobiti', kaže izvor blizak istrazi.

Ubojstva su počela u svibnju 2002. godine kada je Norris pokušao ubiti 90-godišnju Veru Wilby. 

Nakon što mu nije uspjelo promijenio je tehniku i u lipnju 2002. godine ubio je 80-godišnju Doris Ludlum. 

Samo mjesec dana kasnije ubio je 88-godišnju Bridget Bourke, zatim u listopadu 79-godišnju Irene Crookes i konačno u studenom Ethel Hall.

Način na koji su starice preminule i činjenica da su sve umrle tijekom Norrisove smjene izazvao je sumnju i pokrenuta je istraga.

Isprva su prva tri ubojstva proglašena prirodnom smrću. No kada je ubio Ethel Hall Norris je konačno navukao sumnju na sebe.

Iako se veoma dobro oporavljala od operacije kuka Colin je pred svojim kolegama 'prognozirao' kako će Ethel umrjeti te noći, a njegova je arogancija bila tolika da je čak naveo vrijeme njezine smrti.

Ethel je zaista ostala bez svijesti tu noć, a tri tjedna kasnije je i preminula. 

To je natjeralo savjetnicu Emmu Ward, specjalisticu za dijabetes, da pošalje uzorke krvi na testiranje. Tada se ispostavilo da je nesretna strica imala čak 12 puta višu razinu inzulina u krvi od dozvoljene. 

Sumnja je na Norrisa pala i zbog još nekoliko slučajeva prezira prema pacijentima kojima su svjedočile njegove kolege.

Osim toga na njega su se žalili i mnogi drugi stariji pacijenti.

Policija je objašnjenje Norrisove patološke mržnje prema starijima pokušala objasniti eventualnim događajima iz njegovog djetinjstva, ali nisu pronašli ništa što bi objasnilo takvo ponašanje.

Tijekom izricanja presude Norris nije pokazao nikakvu emotivnu reakciju. 

Niti presuda nije uzdrmala njegovo samopouzdanje, po kojem je bio poznat čak i tijekom studiranja.

Detektiv Chris Gregg koji je vodio istragu kaže kako je Norris zaista vjerovao da ga nikada neće otkriti. 

'Svaki put kad bi mu postavili pitanje, on bi jednostavno izbjegao odgovor. Kao da govori 'ništa mi ne možete dokazati'', kaže Gregg.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene