Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MVP čestitalo BiH

U Vijeću ministara BiH predstavnici svih triju naroda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u četvrtak je u priopćenju pozdravilo dogovor šest vodećih nacionalnih stranaka u Bosni i Hercegovini o formiranju Vijeća ministara i uputilo čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine.

'Ovim se omogućuje redovno funkcioniranje institucija vlasti, što je preduvjet pravne sigurnosti i napretka države', stoji u priopćenju hrvatskog ministarstva.

Ministarstvo posebno pozdravlja činjenicu do će u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine biti uključeni legitimni predstavnici svih triju konstitutivnih naroda, čime se stvara funkcionalna stabilnost za donošenje neophodnih odluka važnih za budućnost BiH.

'Republika Hrvatska potiče sve političke aktere na nastavak međusobnog dijaloga u duhu kompromisa s ciljem daljnjeg napretka Bosne i Hercegovine u euroatlantskim integracijama', dodaje se u priopćenju.

U priopćenju se također izražava spremnost RH glede prenošenja iskustava i drugih oblika pomoći Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja NATO-u i Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, također je pozdravio dogovor predsjednika šest parlamentarnih stranaka te zemlje o uspostavi nove vlasti te pozvao na žurno provođenje potrebnih reformi, a lokalni mediji ističu kako je dobro da je kriza vlasti konačno riješena istodobno podsjećajući kako je za to trebalo nedopustivo puno vremena.

'Pozitivna je vijest je da su lideri (političkih stanaka) konačno postigli dogovor oko Vijeća ministara i drugih važnih pitanja i na tome im čestitam', stoji u Inzkovoj izjavi koju je objavio njegov sarajevski ured (OHR).

Inzko je istodobno uputio poziv stranačkim liderima da nastave ovaj pozitivni trend tim prije što će se novo Vijeće ministara idućih mjeseci morati suočiti s velikim kušnjama. Prioritet za novu vlast biti će žurno usvajanje državnog proračuna koji će osigurati potpuno funkcioniranje državnih institucija i ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH, podsjeća Inzko uz upozorenje kako valja poduzeti žurne mjere radi osiguranja gospodarskog rasta i stimuliranja zapošljavanja.

Na popisu prioriteta slijedi provedba obveza koje će osigurati napredak u pravcu integracije u Europsku uniju te ispunjavanja uvjeta za početak provedbe Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

'Dnevni avaz' u četvrtak ipak ističe kako nema puno razloga za čestitke političarima kojima je trebalo gotovo petnaest mjeseci da dogovore raspodjelu ministarskih mjesta. List citira Emira Đikića, čelnika bosanskohercegovačkog ogranka nevladine udruge Transparency International (TI) koji ističe kako je ovakav dogovor mogao biti postignut i prije godinu dana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene