Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob s papom

Vatikan potresa skandal s kondomima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skandal s kondomima potresa Vatikan i Suvereni malteški vojni red. Veliki meštar reda podnio je ostavku na zahtjev pape. Sukob je buknuo prije mjesec dana zbog smjene velikog tajnika koji je dopustio redu sudjelovanje u programima podjele besplatnih kondoma.

Veliki meštar Suverenog malteškog vojnog reda Matthew Festing podnio je ostavku nakon jučerašnjeg susreta s papom Franjom. Njih dvojica su ušla u otvoreni sukob zbog smjene velikog tajnika reda. Festing ga je optužio da je dopustio sudjelovanje u programima podjele besplatnih kondoma s ciljem sprječavanja širenja AIDS-a.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam

''Politika Crkve je da je protiv uporabe kondoma. Međutim, postoje situacije u kojima uporaba kondoma, kako bi se spriječile smrtonosne bolesti, može biti opravdana prema katoličkom učenju. Sam papa je sugerirao da se kondomi mogu koristiti kako bi se zaustavilo širenje zika virusa", rekao je Christopher Lamb, vatikanski analitičar.

Tajnik tvrdi da je prekinuo dva projekta kada je doznao za dijeljenje kondoma, dok je trećeg zadržao neko vrijeme, jer bi iznenadni prekid uskratio sve temeljne medicinske usluge siromašnima u Mjanmaru.

''Matthew Festing i kardinal Burk koji je pokrovitelj reda i veliki kritičar pape Franje tvrde da je smjena tog viteza zbog dijeljenja kondoma imala potporu Vatikana i Svete Stolice. A kao rezultat Papina prkosa, Vatikan je uspostavio komisiju da ispita okolnosti smjene", rekao je Lamb.

Međutim, Festing je odbio surađivati s komisijom, pozivajući se na suverenost Reda. Vođe te organizacije nisu svećenici, ali daju prisegu siromaštva, neporočnosti i poslušnosti papi. Na kraju je podnio ostavku. Analitičari smatraju da je skandal dio šireg sukoba pape i konzervativne oporbe u Vatikanu.

''Mislim da je ovo primjer njegova suočavanja s tom oporbom i zapravo pobjede u onome što pokušava učiniti u ovom procesu", kaže Lamb.

Malteški red se bavi humanitarnim radom i ima oko 13 i pol tisuća članova, 25 tisuća zaposlenika i 80 tisuća volontera. Suveren je i ima diplomatske odnose sa više od 100 zemalja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene