Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlazi knjiga razgovora

Papa Franjo: 'Svaki put kad prekoračim prag zatvora pitam se: zašto oni a ne ja?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo tvrdi da se osjeća "grešnikom" jednako kao i zatvorenici osuđeni na zatvor te naglašava "stid" koji osjeća, u prvoj knjizi njegovih razgovora vrlo osobnog tona koja izlazi u utorak.

"Papa je čovjek koji treba Božju milost", naglašava papa Franjo u djelu pod naslovom "Božje je ime Milosrđe", koju će u utorak istodobno objaviti 21 nakladnik u 86 zemalja.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Teške optužbe Drama u Vatikanu: "Pretpostavljam da je kazna već pripremljena" Papa Franjo respiratorna infekcija Stižu novi detalji o stanju pape Franje: U bolnici je zbog osobe koja mu je već jednom spasila život. "Rekao mi je - moraš..."

U tom opsežnom i ozbiljnom razmišljanju o oprostu koji Bog daje ljudima, što je središnja tema Jubileja milosrđa pokrenuta 8. prosinca, Papa tvrdi da "Crkva osuđuje grijeh jer mora reći istinu. No, istodobno, prigrljuje grešnika koji to priznaje".

"Nadam se da će Jubilej ukazati na lice Crkve koja ponovno otkriva majčinu utrobu milosrđa", objašnjava on u izvadcima knjige.

"Crkva je poljska bolnica čija je karakteristika da se rađa ondje gdje je borba. Nema čvrstu strukturu. Struktura joj je pokretna, za spašavanje, brzu intervenciju. Ondje se prakticira hitna medicina, a ne specijalizirani pregledi!", naglašava on.

Na pitanje talijanskog vatikanista Andree Torniellija, Papa govori o svojem "posebnom odnosu" sa zatvorenicima, odlazeći redovito u posjet zatvorima.

"Uvijek sam im bio vrlo privržen, upravo jer sam svjestan da sam grešnik. Svaki put kad prekoračim prag zatvora pitam se: zašto oni a ne ja? Ja bih trebao biti ovdje, zaslužujem biti ovdje. Njihovi padovi mogli su biti moji, ne osjećam se bolji od onih nasuprot meni", objašnjava on.

Papa također navodi da osjeća da "stid je milost: kad osjećamo Božje milosrđe, doista se postidimo. Iako je cijela naša povijest puna bijede i grijeha, Bog nam je vjeran i uzdiže nas". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene