Migranti, ilustracija
Migranti, ilustracija Foto: Afp

U Švedskoj je uhićen 27-godišnji lokalni političar sirijskog podrijetla kojega policija sumnjiči da je za novac krijumčario migrante. Krijumčarenje ljudi sam je priznao pred skrivenom kamerom.


27-godišnji Rashad Alasaad iz mjesta Ljungbyja snimljen je u listopadu prošle godine skrivenom kamerom dok se šalio kako je prokrijumčario ljude u Švedsku za novac, nakon što je ušao u zemlju migrantskom rutom iz Turske.

Vezani članci Poljska granica, ilustracija Poljska zbog tisuća migranata proglasila izvanredno stanje: "Situacija na granici s Bjelorusijom teška je i opasna" Granični policajac u BiH Akcija tajne službe u BiH: Uhićena dvojica krijumčara migranata, u kući otkriveno dvadesetak ilegalaca

Svojem sugovorniku ponudio je prokrijumčariti dijete iz Grčke za novac. "Izvlačio sam cijele obitelji. Izvukao sam puno ljudi, to uopće nije teško. Dopustite da vam kažem zašto to radim. Da budem iskren - glavni razlog je novac, želim novac", kazao je.

Naveo je i cijenu svojih usluga - 2000 eura po djetetu i 3000 eura za odraslu osobu. Skrivena kamera snimila je cijeli razgovor, a videosnimka je objavljena, piše Expressen. Kad su Alasaada suočili s optužbom za krijumčarenje ljudi, odbacio ju je. "Ne, ja to nisam napravio, apsolutno ne. Ja sam državni službenik", kazao je u svoju obranu.

Nakon što mu je pokazana snimka, priznao je da je on na njoj, no negirao je postojanje razgovora o krijumčarenju ljudi. "Kunem se Bogom da nikoga nisam prokrijumčario u Švedsku", kazao je Alasaad. Ubrzo nakon toga napustio je svoje političke dužnosti - općinskog vijećnika i člana Odbora za kulturu i slobodno vrijeme. Tamo je bio kao član socijaldemokratske stranke.

Švedska granična policija pokrenula je odmah istragu o tom slučaju. U srijedu je deset policajaca upalo u Alasaadovu kuću u Ljungbyju i uhitilo ga. "Osoba je odvedena na ispitivanje zbog sumnje u trgovinu ljudima. Uhićena je. Ima pravo na javnog branitelja", potvrdila je Ewa-Gun Westford, glasnogovornica policije. U tijeku je istraga.