Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Švedski sud osudio je u četvrtak na kaznu doživotnog zatvora nekadašnjeg dužnosnika Irana koji je sudjelovao u masovnim smaknućima i mučenjima političkih zatvorenika osamdesetih godina.


Hamid Noury (61), bio je uhićen u zračnoj luci u Stockholmu 2019. godine, a optužen je za ratne zločine i masovna smaknuća te mučenja političkih zatvorenika počinjena u zatvoru Gohardasht u Karaju 1988. godine.

Noury je "u suradnji su drugim sudjelovao u smaknućima", rekao je sud pri izricanju presude za "teške zločine prema međunarodnom pravu".

Iran je osudio ovakvu presudu.

"Iran je apsolutno siguran da je kazna izrečena Nouryju politički motivirana i nije pravno valjana", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani.

Noury je odbacio sve optužbe, a njegov odvjetnik najavio je žalbu.

Amnesty International procjenjuje da je po naređenju iranske vlade smaknuto oko 5000 ljudi, a u izvješću iz 2018. procjenjuje da bi "stvarna brojka mogla biti veća".

Iran nikada nije priznao ubojstva.

Noury je do sada jedina osoba kojoj je suđeno za čistke političkih disidenata i ciljanih pripadnika Iranskih narodnih mudžahedina.

Prema švedskom zatvoru, sudovi mogu suditi švedskim i državljanima drugih zemalja za zločine protiv međunarodnog prava počinjene izvan teritorija Švedske.

Stotine Iranaca u egzilu koji su pratili suđenje pozdravili su izricanje presude izrazima zadovoljstva.

Reza Fallahi (65) jedan od tužitelja, izrazio je nadu da će Noury u zatvoru iznijeti informacije o ubojstvima.

"Tražimo istinu i pravdu", rekao je Fallahi koji je proveo 10 godina u iranskom zatvoru jer je podržavao oporbu.

Skupine za ljudska prava kažu da je aktualni predsjednik Irana Ebrahim Raisi jedan od četiri sudaca koji su bili zaduženi za nadzor smaknuća.

Žena izbodena do smrti u Švedskoj FOTO Strava u Švedskoj: Muškarac povezan s neonacizmom do smrti izbo ženu

Magdalena Andersson Cijena za ulazak u NATO izazvala pomutnju: "Ovo me stavlja u neugodnu situaciju"

U 2021. godini na pitanje o navodnim egzekucijama, Raisi je rekao novinarima "ako sudac i tužitelj brane sigurnost naroda, oni zaslužuju pohvale".

Suđenje je pogoršalo odnose Švedske i Irana. Nedugo prije nego što je suđenje završilo u svibnju, iranski mediji izvijestili su da je švedsko-iranski znanstvenik Ahmadreza Djalali osuđen na smrt pod optužbom da je špijunirao za Izrael i bit će smaknut.

Švedska je objavila i da je švedski turist završio u zatvoru u Iranu.

 

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju