Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obznanili na presici u Teheranu

Iran razotkrio 17 špijuna CIA-e, dio njih osudio na smrt: "Bit će smaknuti kao iskvaritelji na Zemlji"

Iranska vojska (Foto: Arhiva/AFP)
Iranska vojska (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Iranska tajna služba objavila je u ponedjeljak detalje o hvatanju 17 špijuna koje dovode u vezu s američkom obavještajnom agencijom CIA-om, prenosi iranska novinska agencija Fars. Dio njih osuđen je na smrt.

Sedamnaest špijuna koje iranske tajne službe dovode u vezu s američkom obavještajnom agencijom CIA-om i koji su uhvaćeni krajem ožujka 2019. godine u toj zemlji, obučila je CIA te su im prenesene tehnike ispitivanja i zadaće iranskih ključnih institucija, prenosi iranska agencija Fars.

Pročitajte i ovo Iranski ratni brod (Foto: Arhiva/AFP) Britanci potvrdili Novi incident u Hormuškom tjesnacu: Iran zaplijenio jedan i zaustavio drugi britanski tanker

Pročitajte i ovo Ratni brod USS Boxer (Foto: AFP) Demantiraju SAD Iran tvrdi da im ne nedostaje nijedan dron: "Možda su Amerikanci greškom srušili svoj"

"Ti su špijuni dobili presude i dio njih bit će smaknut kao iskvaritelji na Zemlji", rekao je na konferenciji za medije direktor odjela za kontrašpijunažu iranskog obavještajnog ministarstva.

Svih 17 osuđenika radili su pod privatnim ugovorima "na područjima ekonomije, nukearne energije, infrastrukture, vojske i kibernetike... gdje su prikupli povjerljive informacije", prenosi RT, pozivajući se na izvješće iranskog obavještajnog ministarstva.

Dio tih osuđenika navodno su regrutirali CIA-ini operativci dok su se ovi prijavili za vize u SAD-u. S drugima su u kontakt stupili na marginama znanstvenih događaja u Europi, Africi i Aziji.

Službeni Teheran nije precizirao kad je razotkrivena ta špijunska mreža, no uhićenja su provedena krajem iranske kalendarske godine, koja je završila u ožujku 2019. po našem kalendaru.

U izvješću stoji i da su ti špijuni imali vrhunsku komunikacijsku opremu kod sebe, kojom su informacije proslijeđivali američkim rukovoditeljima.

Pompeo odbacuje tvrdnje Irana o hapšenju 17 špijuna CIA-e

Američki državni tajnik Mike Pompeo u ponedjeljak je odbacio tvrdnje Irana o hapšenju 17 špijuna koji su radili za Američku obavještajnu agenciju (CIA), od kojih su neki osuđeni na smrtnu kaznu.

"Iranski režim ima dugu povijest laganja", rekao je Pompeo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene