Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izručenja na zahtjev

Cijena za ulazak u NATO izazvala pomutnju: "Ovo me stavlja u neugodnu situaciju"

Magdalena Andersson
Magdalena Andersson Foto: AFP
Švedska premijerka Magdalena Andersson u nedjelju je odbila demantirati izjavu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da je njezina zemlja, u nastojanju da postane članica NATO-a, zauzvrat "obećala" izručiti Turskoj 73 ljudi.

Usprkos traženju novinara te kurdskih i turskih izbjeglica koji obitavaju u Švedskoj, šefica vlade Magdalena Andersson nije željela reći je li ili nije njezina vlada dala obećanje Ankari o izručenje 73 ljudi kako bi uklonila tursku blokadu kandidaturi Švedske i Finske u NATO-u.

"Bila sam ministrica osam godina i nikada nisam govorila o tome što je rečeno za pregovaračkim stolom i ovo sada me stavlja u tešku situaciju", kazala je socijaldemokratska čelnica.

Pročitajte i ovo Turski predsjednik Tayyip Erdogan (Foto: AFP) ERDOGAN POPUSTIO Turska odustala od blokade Švedske i Finske, NATO savez dobit će dvije nove članice

Pročitajte i ovo Ivana Pezo Moskaljov Završio NATO-ov samit Ivana Pezo Moskaljov iz Madrida: "Hrvatski predsjednik otišao je bez riječi i među prvima. Otkazao je i najavljenu izjavu"

U sporazumu potpisanom u utorak na samitu NATO-a u Madridu, Stockholm i Helsinki su se obvezali "brzo i detaljno" proučiti zahtjeve Turske za izručenjem, ali tvrde da nije dato nikakvo obećanje, već da će postupak ovisiti o neovisnim sudovima.

Andersson je prije tri dana kazala da će pitanje izručenja "ovisiti o tome koje informacije dobijemo od Turske".

"U svim izručenjima nastavljamo slijediti švedsko i međunarodno pravo i, naravno, Europsku konvenciju o izručenju", rekla je tada Andersson.

Predsjednik Recep Erdogan izjavio je u petak da je potpisani Memorandum s Finskom i Švedskom diplomatska pobjeda Turske.

Pročitajte i ovo Jens Stoltenberg FINSKOJ I ŠVEDSKOJ SLUŽBENI POZIV Stoltenberg predstavio novu strategiju NATO-a: "Ovo je prvi put nakon Drugog svjetskog rata da imamo ovakve planove"

Pročitajte i ovo Sergej Rjabkov, zamjenik šefa ruske diplomacije nije im smetalo Rusija promijenila stav o proširenju NATO saveza: "Ovo je isključivo destabilizacijski faktor"

Govoreći o borbi protiv terorizma nakon samita NATO-a, Erdogan je kazao da ono što se dogodilo u kontekstu zahtjeva Švedske i Finske za članstvo u NATO-u pokazalo crvene linije Turske u pogledu terorizma.

"Kao zemlja koja se gotovo 40 godina bori protiv separatističkog terorizma i kojoj je terorizam odnio na tisuće djece, nemamo strpljenja za prodavanje magle. Memorandum s Finskom i Švedskom je diplomatska pobjeda za Tursku", poručio je Erdogan.

Istaknuo je kako će pomno pratiti implementaciju točaka iz memoranduma i poduzeti korake u skladu s tim.

"Obećanje Švedske je izručenje 73 terorista Turskoj. Prije svega, PKK, YPG, PYD, FETO, oni moraju biti izbrisani. Moraju dovršiti zakonske regulative u vezi s tim što je prije moguće", dodao je.

Poručio je da ne bude li Švedska održala obećanje, Turska u tom slučaju ne bi ratificirala sporazum u svom parlamentu.

Andersson je danas pod pritiskom novinara da jasno kaže da li je dato takvo obećanje Turskoj samo ponovila poznato stajalište da će Švedska slijediti švedsko i međunarodno pravo te da će odluku morati donijeti nezavisni sudovi.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene