Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija dobiva novi Parlament

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi slovenski parlament petog saziva, koji je izabran na izborima 21. rujna, sastat će se u srijedu na svojoj konstitutivnoj sjednici.Time prema ustavu prestaje mandat dosadašnjim zastupnicima i vladi Janeza Janše koja do potvrde nove vlade smije obavljati samo tekuće poslove.

Očekuje se da će zastupnicima biti potvrđeni mandati, te osnovani stranački parlamentarni klubovi, što je uvjet za početak procesa imenovanja nove vlade.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice

Prema nekim medijskim najavama, predsjednik države Danilo Tuerk mogao bi već krajem ovog tjedna s predsjednicima parlamentarnih skupina započeti konzultacije o tome kome povjeriti mandat za sastav nove vlade, a gotovo je sigurno da će se odlučiti za predsjednika Socijalnih demokrata Boruta Pahora.

Pahorova stranka na izborima je osvojila najviše zastupničkih mandata (29), a zajedno sa strankom Zares (9 mandata), Liberalnim demokratima LDS (5 mandata) i Demokratskom strankom umirovljenika (7) u novom bi parlamentu mogla imati potrebnu većinu. Pahor je sa spomenutim strankama već održao neformalne konzultacije i usklađivanje budućeg koalicijskog ugovora, te najavio da bi do isteka tjedna mogla biti poznata i imena ministara u njegovoj budućoj vladi. 

>> Pahor očekuje ubrzane pregovore i vladu u razumnom roku

>> Slovenija: Pahorova stranka i službeno pobjednik parlamentarnih izbora

Od ulaska u vladu odustala je u ponedjeljak Slovenska pučka stranka, nakon sastanka svog glavnog odbora koji je izglasovao povjerenje predsjedniku Bojanu Šrotu, ali i odlučio da stranka zbog slabih rezultata na izborima u ovom zakonodavnom mandatu ostane u opoziciji.

Koliko su čvrsti neformalni dogovori Pahora i njegovih budućih partnera, otkrit će se prilikom sutrašnjeg glasovanja o novom predsjedniku parlamenta koji za izbor treba natpolovičnu većinu od 46 zastupnika. Budući da je Pahor otklonio mogućnost da novi parlament vodi zastupnik iz njegove stranke, to je mjesto ponuđeno zastupniku stranke Zares Pavlu Gantaru, a Socijalni demokrati zadovoljit će se s jednim potpredsjedničkim mjestom.

Iako je u potencijalnoj četvorostranačkoj koaliciji oko kandidata za predsjednika parlamenta sklopljen načelan dogovor, praksa iz ranijih godina pokazuje da nisu isključena iznenađenja i komplikacije u zadnji trenutak.

Prvu konstitutivnu sjednicu vodit će, prema poslovniku, najstariji zastupnik, u ovom slučaju zastupnik stranke umirovljenika Vasja Klavora.

Slovenski politički analitičari navode da bi u slučaju da konstitutivna sjednica protekne bez zapleta, moglo do skraćivanja 'interregnuma', te da bi nova vlada mogla biti potvrđena u parlamentu krajem ovog mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene