Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više stotina djece ubijeno je u Šri Lanki, a velik je broj ranjenih u sukobima između vlade i tamilskih separatista, rekao je u utorak dužnosnik UNICEF-a koji je upozorio i na opasnosti od bolesti i neishranjenosti.


'Djeci i njihovim obiteljima u područjima sukoba prijeti smrt od bolesti i neishranjenosti', rekla je direktorica zaklade Ujedinjenih naroda za djecu Ann Veneman u priopćenju. 'Humanitarne organizacije moraju hitno i dobiti siguran pristup toj zoni i civilima se mora omogućiti kretanje prema sigurnim zonama gdje je humanitarna pomoć lako dostupna', dodala je.

Vezani članci Kaufland donacija djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi 250.000 kuna za sve dječje domove u Hrvatskoj Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson UNICEF hrani djecu u Velikoj Britaniji, oporba iskritizirala Johnsona: "Ovo je sramotno. Među najbogatijim smo zemljama svijeta"

Prava djece zarobljene u sukobu moraju se poštivati i treba poduzeti sve mjere izbjegavanja civilnih žrtava, istaknula je Veneman. U Colombu je Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) upozorio na brzo pogoršanje humanitarnog stanja za civile koji žive na teritoriju u rukama pobunjenika u kojim postoji stalna opasnost od epidemija.

'To je područje svakog dana bombardirano, a nedostatak vode i sanitarnih postrojenja stanovništo izlažu opasnosti', naglašava ICRC u priopćenju. Vlada Šri Lanke drži da se 70.000 civila nalazi u sjeveroistočnom dijelu otoka u kojem se bori 500 pobunjenika Oslobodilačkih tigrova tamilskog Elama (LTTE).