Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više stotina djece ubijeno je u Šri Lanki, a velik je broj ranjenih u sukobima između vlade i tamilskih separatista, rekao je u utorak dužnosnik UNICEF-a koji je upozorio i na opasnosti od bolesti i neishranjenosti.


'Djeci i njihovim obiteljima u područjima sukoba prijeti smrt od bolesti i neishranjenosti', rekla je direktorica zaklade Ujedinjenih naroda za djecu Ann Veneman u priopćenju. 'Humanitarne organizacije moraju hitno i dobiti siguran pristup toj zoni i civilima se mora omogućiti kretanje prema sigurnim zonama gdje je humanitarna pomoć lako dostupna', dodala je.

Vezani članci Marin Ilej Stručnjak iz UNICEF-a: "Medijska pismenost je abeceda 21. stoljeća" Nova online platforma PUKOTINE - 1 Nova online platforma PUKOTINE: Predstavljaju videoserijal o mladima koji otvoreno pokazuju svoju ranjivost, strastvenost, povrede...

Prava djece zarobljene u sukobu moraju se poštivati i treba poduzeti sve mjere izbjegavanja civilnih žrtava, istaknula je Veneman. U Colombu je Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) upozorio na brzo pogoršanje humanitarnog stanja za civile koji žive na teritoriju u rukama pobunjenika u kojim postoji stalna opasnost od epidemija.

'To je područje svakog dana bombardirano, a nedostatak vode i sanitarnih postrojenja stanovništo izlažu opasnosti', naglašava ICRC u priopćenju. Vlada Šri Lanke drži da se 70.000 civila nalazi u sjeveroistočnom dijelu otoka u kojem se bori 500 pobunjenika Oslobodilačkih tigrova tamilskog Elama (LTTE).