Aleksandar Vučić (Foto: Pixell)
Aleksandar Vučić (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Srbiji se pruža se mogućnost da postane novi protivnik u ekonomskoj bitci s Azijom. Portal Bloomberg piše da bi Srbija mogla biti ozbiljan konkurent Kini u proizvodnji dragocjenog metala – litija.


Globalni lov na litij naglo je porastao otkako tvrtke nastoje smanjiti potrošnju fosilnih goriva. Bloomberg ocjenjuje da će potrošnja litijskih baterija porasti osam puta u sljedećih 11 godina.

Vezani članci Aleksandar Vučić Tisuće prosvjednika ne odustaju od svojih nauma, Vučić uvjerava: "Srbija nikada neće biti u bilo kakvom građanskom ratu" Slika nije dostupna Uhvatio ih VAR: Simuliraju gore od nogometaša, a sve kako bi dobili novac od osiguranja

Ugledni portal Bloomberg piše da su rezerve litija u Srbiji najveće u Europi, a nezasitni apetit za baterijama koje napajaju sve, od iPhonea do Teslina automobila, potaknuo je ljude iz Rio Tinto Grupe da prouče održivost rudarstva u Srbiji. ''Najveći rezervati litija na kontinentu možda su zakopani u zaboravljenom kutku Europe'', piše Bloomberg.

Može konkurirati Kini

Prema pisanjima Bloomberga, Srbija ima rezerve litija dovoljno velike da se može natjecati s Azijom u eksploataciji tog metala, posebno Kinom koja je treći najveći svjetski proizvođač litija i vrhunski proizvođač litij-ionskih baterija.

Optimističke procjene vlade i preliminarna istraživanja sugeriraju da se u Srbiji može nalaziti čak 200 milijuna tona ležišta, dok američki Geološki institut kaže da u zemlji ima milijun tona identificiranih rezervi, što Srbiju čini jednim od najbogatijih izvora litija u Europi.

Najveća nada za Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u veljači je rekao da je litij "jedna od najvećih nada za Srbiju" i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenuli proizvodnju.

Iako je za eksploataciju metala potrebno još najmanje tri godine, vlasti se zalažu za razvoj aktivnosti poput rafiniranja i proizvodnje baterija. Otvaranje tvornice akumulatora bilo bi ključno za podizanje životnog standarda, rekao je Nenad Antić, zamjenik gradonačelnika Vranja. Antić procjenjuje da bi proizvodnja temeljena na litiju smanjila stopu nezaposlenosti u gradu od 80.000 stanovnika, među kojima ih je oko 10.000 bez posla.

Osim Srbije, Češka i Austrija također su počele tražiti rezerve litija. Rumunjska je zbog sve veće potražnje za ti metalom ponovno otvorila davno zaboravljene rudnike.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju