Aleksandar Vučić (Foto: Pixell)
Aleksandar Vučić (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Srbiji se pruža se mogućnost da postane novi protivnik u ekonomskoj bitci s Azijom. Portal Bloomberg piše da bi Srbija mogla biti ozbiljan konkurent Kini u proizvodnji dragocjenog metala – litija.


Globalni lov na litij naglo je porastao otkako tvrtke nastoje smanjiti potrošnju fosilnih goriva. Bloomberg ocjenjuje da će potrošnja litijskih baterija porasti osam puta u sljedećih 11 godina.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija U susjednu zemlju stiže 100 tisuća doza kineskog cjepiva, u prioritetnu skupinu uvrstili i novinare Koronavirus u Kini, ilustracija Stavili epidemiju uvelike pod kontrolu, ali onda su zbog jednog trgovačkog putnika u karanteni završila tri milijuna ljudi

Ugledni portal Bloomberg piše da su rezerve litija u Srbiji najveće u Europi, a nezasitni apetit za baterijama koje napajaju sve, od iPhonea do Teslina automobila, potaknuo je ljude iz Rio Tinto Grupe da prouče održivost rudarstva u Srbiji. ''Najveći rezervati litija na kontinentu možda su zakopani u zaboravljenom kutku Europe'', piše Bloomberg.

Može konkurirati Kini

Prema pisanjima Bloomberga, Srbija ima rezerve litija dovoljno velike da se može natjecati s Azijom u eksploataciji tog metala, posebno Kinom koja je treći najveći svjetski proizvođač litija i vrhunski proizvođač litij-ionskih baterija.

Optimističke procjene vlade i preliminarna istraživanja sugeriraju da se u Srbiji može nalaziti čak 200 milijuna tona ležišta, dok američki Geološki institut kaže da u zemlji ima milijun tona identificiranih rezervi, što Srbiju čini jednim od najbogatijih izvora litija u Europi.

Najveća nada za Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u veljači je rekao da je litij "jedna od najvećih nada za Srbiju" i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenuli proizvodnju.

Iako je za eksploataciju metala potrebno još najmanje tri godine, vlasti se zalažu za razvoj aktivnosti poput rafiniranja i proizvodnje baterija. Otvaranje tvornice akumulatora bilo bi ključno za podizanje životnog standarda, rekao je Nenad Antić, zamjenik gradonačelnika Vranja. Antić procjenjuje da bi proizvodnja temeljena na litiju smanjila stopu nezaposlenosti u gradu od 80.000 stanovnika, među kojima ih je oko 10.000 bez posla.

Osim Srbije, Češka i Austrija također su počele tražiti rezerve litija. Rumunjska je zbog sve veće potražnje za ti metalom ponovno otvorila davno zaboravljene rudnike.