Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bloomberg piše

Srbija bi mogla konkurirati Aziji: Najveće rezerve dragocjenog metala možda su zakopane u zaboravljenom kutu Europe

Aleksandar Vučić (Foto: Pixell)
Aleksandar Vučić (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Srbiji se pruža se mogućnost da postane novi protivnik u ekonomskoj bitci s Azijom. Portal Bloomberg piše da bi Srbija mogla biti ozbiljan konkurent Kini u proizvodnji dragocjenog metala – litija.

Globalni lov na litij naglo je porastao otkako tvrtke nastoje smanjiti potrošnju fosilnih goriva. Bloomberg ocjenjuje da će potrošnja litijskih baterija porasti osam puta u sljedećih 11 godina.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Aleksandar Vučić Šeće se pustim hodnicima Vučić bez društva na samitu u Kini, internet gori: "Dali su mu zagonetku, ako je riješi, može ući"

Ugledni portal Bloomberg piše da su rezerve litija u Srbiji najveće u Europi, a nezasitni apetit za baterijama koje napajaju sve, od iPhonea do Teslina automobila, potaknuo je ljude iz Rio Tinto Grupe da prouče održivost rudarstva u Srbiji. ''Najveći rezervati litija na kontinentu možda su zakopani u zaboravljenom kutku Europe'', piše Bloomberg.

Može konkurirati Kini

Prema pisanjima Bloomberga, Srbija ima rezerve litija dovoljno velike da se može natjecati s Azijom u eksploataciji tog metala, posebno Kinom koja je treći najveći svjetski proizvođač litija i vrhunski proizvođač litij-ionskih baterija.

Optimističke procjene vlade i preliminarna istraživanja sugeriraju da se u Srbiji može nalaziti čak 200 milijuna tona ležišta, dok američki Geološki institut kaže da u zemlji ima milijun tona identificiranih rezervi, što Srbiju čini jednim od najbogatijih izvora litija u Europi.

Najveća nada za Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u veljači je rekao da je litij "jedna od najvećih nada za Srbiju" i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenuli proizvodnju.

Iako je za eksploataciju metala potrebno još najmanje tri godine, vlasti se zalažu za razvoj aktivnosti poput rafiniranja i proizvodnje baterija. Otvaranje tvornice akumulatora bilo bi ključno za podizanje životnog standarda, rekao je Nenad Antić, zamjenik gradonačelnika Vranja. Antić procjenjuje da bi proizvodnja temeljena na litiju smanjila stopu nezaposlenosti u gradu od 80.000 stanovnika, među kojima ih je oko 10.000 bez posla.

Osim Srbije, Češka i Austrija također su počele tražiti rezerve litija. Rumunjska je zbog sve veće potražnje za ti metalom ponovno otvorila davno zaboravljene rudnike.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene