Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'U slučaju primjene ZERP-a, EU će usporiti pregovore s Hrvatskom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija će usporiti pregovore s Hrvatskom ako se ne odrekne primjene ZERP-a na članice EU prije nego što takva odluka stupi na snagu 1. siječnja 2008., izjavio je slovenski europarlamentarac Borut Pahor u razgovoru za RTV Slovenija.

Pahor je govoreći o aktivaciji ZERP-a na članice Europske unije, rekao da je Hrvatska u svom pregovaračkom okviru s Unijom prihvatila obvezu "da neće učiniti nijedan jednostrani korak protiv država članica EU-a", te da bi aktiviranje ZERP-a zato dovelo u pitanje njezin kredibilitet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sabor odgodio primjenu ZERP-a! Slika nije dostupna HSS za ZERP, ali ostaje u koaliciji

Pahor je rekao da bi EU u slučaju da dođe do primjene ZERP-a na članice Unije reagirala naizgled mirno, ali bi svakako "usporila tempo pregovora" s Hrvatskom.

"To bi za Hrvatsku koja očekuje zaključivanje pregovora 2009. godine bila teška kazna", rekao je Pahor, inače predsjednik slovenskih socijaldemokrata (SD), najjače oporbene stranke u parlamentu u kojoj većinu ima koalicija desnog centra premijera Janeza Janše.

Pahor je rekao da bi hrvatska strana trebala prije Nove godine povući odluku o aktiviranju ZERP-a. To je sada "razlog za nervozu" hrvatskih vlasti koje su svjesne da je tempo pregovora s Europskom unijom "u njihovim rukama", rekao je.
Dodao je da inače ne sumnja da će Hrvatska biti 28. članica Europske unije, ali i kako je hrvatski plan o zaključivanju pregovora 2009. preambiciozan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene