Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Sloveniju uskoro samo s putovnicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istinitost vijesti koja je ovih dana objavljena u medijima glede skoroga ukidanja posebnog režima prelaska međunarodnih hrvatsko-slovenskih graničnih prijelaza uz predočenje osobne iskaznice za sve hrvatske državljane potvrdili su u nadležnim slovenskim tijelima.

Naime, iz središnjeg ureda slovenske policije primljena je obavijest da će Slovenija, kao i ostale članice Europske unije, 14. listopada ove godine početi primjenu novog zakona o schengenskim granicama, koji nalaže da građani iz trećih zemalja mogu ući u EU tek uz predočenje putovnice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

Slovenska policija s druge strane objašnjava da taj zakon, koji je objavljen u službenom listu EU-a 14. travnja ove godine (izvorni naziv zakona je Schengen Borders Code), u 35. članku predviđa mogućnost poštivanja stečenih međudržavnih sporazuma o malograničnom prometu, što znači da bi uporaba osobne iskaznice mogla ostati tek za hrvatske državljane koji žive na prostoru zahvaćenom odredbama hrvatsko-slovenskog sporazuma o malograničnom prometu. 

Nedavno je i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio da će Slovenija pokušati zadržati sva stečena olakšanja u prometu osoba duž hrvatsko-slovenske granice, misleći pritom na posebne režime koji vrijede u pograničnim zonama.

O suštini novog zakonika europske schengenske zone izjasnio se i predstavnički ured EU-a u Ljubljani kratkim priopćenjem: 

- U skladu s europskim zakonima državljani trećih država moraju pri ulasku na prostor zemalja članica EU-a predočiti putovnicu jer je jedino nju moguće pečatiti. Na temelju utisnutog pečata moguće je utvrditi dužinu boravka dotične osobe na prostoru zemalja članica EU-a. Izuzeci od toga pravila mogući su u sklopu lokalnoga pograničnog prometa i u slučaju posebnih kategorija osoba kao primjerice piloti, stoji u kratkom priopćenju. 

Nije još poznato raspolaže li Slovenija dodatnim manevarskim prostorom da sačuva stečeno stanje Sada treba čekati službenu notu slovenskog ministarstva vanjskih poslova, koja nije još upućena Hrvatskoj.

Valja podsjetiti da je posebni režim s osobnim iskaznicama na međunarodnim graničnim prijelazima uveden 1998. na inicijativu tadašnje talijanske vlade, i to za hrvatske i slovenske državljane. 

U međuvremenu je Slovenija postala članicom Unije, a u ožujku ove godine europski je parlament izglasao navi zakon o schengenskim granicama, pa je Europska komisija službeno zatražila od Slovenije da za hrvatske državljane ukine mogućnost prelaska granice s osobnom iskaznicom te da se ponovno uvede režim s putovnicama.

Možemo tek zamisliti gužve koje će se stvarati na hrvatsko- slovenskim graničnim prijelazima kada se svaka hrvatska putovnica bude morala podvrći ritualu pečaćenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene