U Sloveniji pronađen mrtav ilegalan migrant (Foto: Getty Images)
U Sloveniji pronađen mrtav ilegalan migrant (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Radnici lokalnog poduzeća za uređenje cesta su prilikom čišćenja terena uz cestu između Obrova i Hrušice na zapadu Slovenije, nedaleko granice s Italijom, otkrili već raspadnuto truplo, a prema navodima medija sumnja se da se radi o ilegalnom migrantu.


Kako je objavio list Primorske novice, radnik komunalnog poduzeća CPK najprije je u žbunju uz cestu zagredao ranac, a desetak metara dalje i već djelomice raspalo truplo, po preostaloj odjeći sudeći odraslog muškarca. Kako piše list iz Kopra, tijelo je bilo bez glave i ruku koje su po svemu sudeći s mrtvaca otrgale divlje zvijeri.

Vezani članci Nestašica goriva u Sloveniji Kaos u susjedstvu zbog goriva: Na crpkama nestašice, prijevoznici bijesni, a država istražuje je li bilo muljaža Munja (Foto: Screenshot/YouTube) Apokalipsa na cesti: Prvo ga umalo pogodio grom, a onda i srušeno stablo

Policija je potvrdila da je bila obaviještena o pronalasku trupla, ali da na njemu nije bilo tragova nasilja koji bi sugerirali da se radi o nasilnoj smrti, no određena je sudska obdukcija tijela.

Kako navode lokalni mediji, policija sumnja da je umrli migrant koji se šikarom probijao prema Italiji, pri čemu je na mjestu gdje je umro legao na travu podalje od ceste, kako bi se odmorio, ali ga je tu zatekla smrt.

Vjeruje se da se to dogodilo ove zime ili u rano proljeće. Uz truplo su nađeni dokumenti pisani arapskim slovima i mobilni telefon, no Primorske novice navode kako je najvjerojatnije riječ o migrantu iz Irana.

Slovenski premijer kaže da bilateralni aranžmani o vraćanju migranata unutar EU za Sloveniju nisu prihvatljivi

Slovenski tehnički premijer Miro Cerar u četvrtak je odmah nakon dolaska na sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu o migracijama upozorio da Slovenija neće pristati na dogovore po kojima bi prihvatila ilegalne migrante nakon što ih odbije neka od zemalja zapadne i srednje Europe.

"Ne planiramo nikakav bilateralni dogovor s Njemačkom ili kojom drugom državom o vraćanju tražitelja azila", kazao je Cerar pred početak summita dodavši kako to za Sloveniju ne može biti prihvatljivo jer nije prva država EU-a u koju ulaze migranti.

Njemačka je u kontaktu s više zemalja EU-a s kojima bi željela sklopiti dogovore o vraćanju onih migranata koji u Njemačkoj ne mogu dobiti azil, a prije toga su bili registriranji u nekoj od drugih zemalja EU-a, a kancelarka Angela Merkel pod pritiskom je koalicijskih partnera iz CSU-a da dogovori takve aranžmane ili u suprotnom odluči jednostrano odbijati takve migrante već na granici, kako bi suzbila "sekundarne migracije" unutar EU-a.

Odbijajući mogućnost takvog aranžmana Cerar je kazao da Sloveniji Njemačka takvo što nije ponudila, te da njegova vlada ne može pristati na rješenja koja su na njenu štetu nego samo na zajednička koja koriste cijelom EU-u.

Cerar je rekao kako ga ne brine položaj Slovenije u Schengenu niti špekulacije o smanjenom schengenskom prostoru jer svoju južnu granicu dobro štiti, ali kako smatra da je ugroženo cijelo Schengensko područje zbog povremenog zatvaranja unutarnjih granica što se opravdava migracijama i terorizmom.

Slovenija je nedavno ocijenila kao nepotrebnu provokaciju odluku Austrije da u blizini svoje granice sa Slovenijom održi policijsko-vojnu vježbu obrane granice od migranata koji bi došli iz pravca Slovenije, makar je stanje neusporedivo bolje u odnosu na veliku migtracijsku krizu 2015/2016. godine. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju