Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plakati koji optužuju Papu Franju za napad na konzervativne katolike pojavili su se u Rimu tijekom vikenda, a gradske vlasti su ih hitro prekrile.


Plakati koje su tajnoviti aktivisti polijepili tijekom noći na subotu prikazuju sliku pape stroga pogleda s tekstom: "Gdje ti je milosrđe?".

Vezani članci Papa Franjo udario ženu Papa se oglasio o incidentu na Trgu sv. Petra, kada je udario ženu: "Ispričavam se zbog lošeg primjera koji sam dao" Papa Franjo Božićna poruka pape Franje: Ne dopustite da vas propusti Crkve odvrate od Boga

Tekst optužuje Franju za nekoliko intervencija protiv konzervativaca uključujući i ono što plakat naziva "obezglavljivanje Malteških vitezova".

To upućuje na stari katolički red vitezova koji je sada karitativna organizacija svjetskih razmjera čiji je veliki meštar dao ostavku papi prošli tjedan nakon dvomjesečne javne svađe.

Plakati su se pojavili nekoliko sati prije nego što je Vatikan objavio ime papina osobnog izaslanika u redu, pri čemu je ostavio po strani konzervativna kardinala Raymonda Lea Burkea koji je bio pokrovitelj reda od 2014. i česti je kritičar pape.

U pismu objavljenom u subotu u Vatikanu Franjo je rekao nadbiskupu Angelu Becciuo da će biti "isključivi glasnogovornik" pape u Malteškom redu dok se ne održe izbori za novog velikog meštra za nekoliko mjeseci.

Gradske vlasti prekrile su bijelim papirom plakate s porukom "ilegalna reklama". Vatikan nije imao komentar. Otac Antonio Spadano, isusovac blizak papi, ipak je rekao u tweetu da su plakati znak da Franjo radi dobro te zbog toga ljuti mnoge ljude. (Hina)