Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirao Pentagon

Raketiran vojni aerodrom u Siriji, više osoba poginulo i ranjeno

Sirija (Foto: AFP)
Sirija (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Sirija (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Vojni aerodrom u središtu Sirije pogođen je u ponedjeljak s nekoliko raketa, pri čemu je više osoba poginulo i ranjeno, izvijestila je službena sirijska agencija SANA pozivajući se na vojni izvor.

"Aerodrom Tajfur pogođen je s nekoliko raketa", javila je SANA koja je isprva rekla da "sumnja da su napad izvele Sjedinjene Države", ali ih u kasnijim informacijama više nije spominjala.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija On sve opovrgava Bivši premijer izbačen iz zrakoplova, posvađao se sa stjuardesom: Bio je pijan?

Pentagon je odmah reagirao ustvrdivši da njegove oružane snage "ne izvode zračne udare u Siriji".

Napad se dogodio nedugo nakon što je američki predsjednik Donald Trump osudio navodni kemijski napad u kojemu su u subotu poginuli desetci ljudi u pobunjeničkoj zoni blizu Damaska i upozorio da će krivci za to "skupo platiti".

Američki i francuski predsjednik osudili su "kemijske napade" u kojima je 7. travnja bilo više desetaka mrtvih i za koje se sumnjiči sirijski režim, priopćila je Elizejska palača.

Macron "osuđuje kemijske napade" i djelovat će u dogovoru s Trumpom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je u nedjelju navečer razgovarao telefonom s američkim kolegom Donaldom Trumpom, "najoštrije je osudio kemijske napade na stanovnike Dume u istočnoj Guti 7. travnja", ističe se u priopćenju Elizejske palače.

Dvojica čelnika "razmijenila su informacije koje potvrđuju uporabu kemijskog oružja", dodaje se u priopćenju iz ureda francuskog predsjedništva.

"Odlučili su koordinirati djelovanje i inicijative u UN-ovu Vijeću sigurnosti" koje će se sastati u ponedjeljak.

Francuska je odmah u nedjelju preko svog ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana upozorila da će pokazati "odgovornost" nakon navodnog kemijskog napada. Pariz je već više puta zaprijetio bombardiranjem sirijskih vojnih ciljeva ako se pokaže da je režim upotrijebio kemijsko oružje.

Bude li Francuska "imala čvrste dokaze da je režim upotrijebio zabranjeno kemijsko oružje protiv civila, izvest ćemo zračne udare", rekao je Macron u veljači.

UN-ovo Vijeće sigurnosti mora "osuditi opetovanu uporabu kemijskog oružja", dodaje Elizejska palača zatraživši da se "jasno utvrdi odgovornost u vezi s tim".

Stalni kontakt

Emmanuel Macron i Donald Trump dogovorili su se da će "ostati u stalnom kontaktu i ponovo razgovarati u idućih 48 sati".

U navodnom kemijskom napadu u subotu u Dumi, u istočnoj Guti, blizu Damaska, poginulo je više desetaka ljudi. Čini se da je režim u nedjelju navečer u cijelosti preuzeo kontrolu nad tim posljednjim pobunjeničkim džepom.

Sirijska vlada te njezini saveznici Rusija i Iran zanijekali su odgovornost vladinih snaga. Moskva je upozorila Washington da bi "pronalaženje izgovora za vojnu intervenciju" u Siriji moglo "imati teške posljedice". (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene