Francuska policija za borbu protiv narkotika nedavno je zaplijenila u zrakoplovu Air Francea iz pravca Caracasa više od tonu čistog kokaina, jednostavno posloženih u tridesetak kovčega koji nisu pripadali nijednom putniku.


Na konferenciji za tisak u subotu navečer u uredima središnjeg ureda za suzbijanje krijumčarenja narkotika u francuskom gradiću Nanterreu, blizu Pariza, francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls čestitao je istražiteljima na toj zapljeni, najvećoj ikad ostvarenoj u Francuskoj. Dodao je kako je 'nekoliko' osoba stavljeno u pritvor.

Riječ je o istrazi od nekoliko tjedana, vođenoj u suradnji sa španjolskom, britanskom i nizozemskom policijom koja je omogućila u petak, prema navodima venezuelanskih vlasti, zapljenu 1,3 tone kokaina, što predstavlja u preprodaji vrijednost od približno 200 milijuna eura. Ta afera 'ilustrira svrhu jačanja međunarodne suradnje u borbi protiv krijumčara', ocijenio je Valls.

Vezani članci Kokain Djed diler: Uhićen 78-godišnjak koji je preprodavao kokain Ecstasy (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Ulov policije vrijedan milijardu eura: Talijani zaplijenili rekordnu količinu droge koja "uklanja strah i bol"

>> Razbijen veliki lanac krijumčara heroina iz BiH u Hrvatsku

'Krijumčari svaki put uvode novu strategiju, mijenjaju puteve droge. Mi stoga moramo neprestano prilagođavati naše službe i naše strategije tome napretku', dodao je on.

'Nekoliko pripadnika zločinačke organizacije stavljeno je u pritvor tijekom zadnja 24 sata', istaknuo je ministar koji je, međutim, odbio navesti njihov broj.

U Caracasu su venezuelanske vlasti najavile otvaranje istrage kako bi se ustanovilo podrijetlo te droge. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook