Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginuli u tri države

U potresu na Himalaji najmanje 50 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U potresu jačine 6,9 po Richteru koji je pogodio planinski predio na indijsko-nepalskoj granici smrtno je stradalo najmanje 50 osoba.

Potres je pogodio Indiju, Nepal, Bangladeš, Tibet i Butan, a po podacima Američkog geofizičkog instituta, epicentar potresa bio je u malenoj indijskoj državi Sikkim, koja graniči s Nepalom, Tibetom i Butanom.

Pročitajte i ovo Nepalci oplakuju mrtve u potresu - 1 Neizmjerna tuga Suze djevojčice slamaju srce: Potres je uništio sve, ostala je bez roditelja i braće, sada samo čeka da njihova tijela budu kremirana Slika nije dostupna Kataklizmički prizori VIDEO Prije i nakon potresa: U jednom trenutku mirno jedu u restoranu, u sljedećem - panika

Spašavanje je otežano zbog jakih kiša i smanjene vidljivosti te mnogih klizišta koja i dalje prijete stanovništvu.

'Spasilačke ekipe su blokirane zbog klizišta', kazala je glasnogovornica indijskog ministarstva za krizna stanja Surendra Ahlawat. 'Uvjeti su grozni, no ekipe na terenu daju sve od sebe'.

Više od 5.000 vojnika je poslano u područje pogođeno potresom.

U Indiji je do sada poginula 36 osoba, uključuju i dva vojnika koji su radili na raščišćavanju cesta.

Više od 100 osoba je ozlijeđeno u Gangtoku, glavnom gradu indijske države Sikkim, a tisuće ljudi su noć proveli na ulicama jer se boje novog potresa.

Nema električne energije ni telefonskih veza, a uspaničeni korisnici mnogobrojnim su pozivima preopteretili mreže mobilne telefonije.

Policija u Nepalu je izvijestila da je u glavnom gradu Katmanduu poginulo 7 osoba, a više od 70 ih je ozlijeđeno. Među poginulima su i motociklist i njegova 8-godišnja kći na koje se srušio zid Britanskog veleposlanstva. Još troje ih je poginulo na istoku zemlje.

Na jugu Tibeta, u blizini granice s Sikkimom, potres je uzrokovao smrt 7 osoba.

Sedam indijskih sjeveroistočnih država nalaze se na području učestale seizmičke aktivnosti.

Jedan od najrazornijih potresa u Indiji dogodio se u zapadnoj državi Gurajat 2001. godine. U potresu jačine 6,7 po Richteru tada je stradalo više od 20.000 ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene