Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na jugu Rumunjske

SAD objavio da 'pišu povijest', Rusiji se njihov potez nimalo ne sviđa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službeno je djelatan američki proturaketni sustav u Deveslu koji se nalazi u Rumunjskoj. Rusija ga je odmah prozvala prijetnjom za njezinu sigurnost.

Američki proturaketni sustav u Deveslu, na jugu Rumunjske postao je službeno djelatan u četvrtak na inauguraciji u nazočnosti glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga i američkih i rumunjskih dužnosnika, a Rusija je odmah kazala da ga smatra prijetnjom svojoj sigurnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata"

"Sjedinjene Države i Rumunjska danas pišu povijest isporukom tog sustava NATO-u", izjavio je zapovjednik američkih pomorskih snaga u Europi i Africi Mark Ferguson.

Sustav predstavlja "veliko pojačanje obrambenih kapaciteta europskih saveznika protiv širenja balističkih raketa koje dolaze izvan euroatlantske zone", posebice Bliskog istoka, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Postrojenje u Rumunjskoj, kao i buduće u Poljskoj nije usmjereno protiv Rusije", naglasio je on, dok je Moskva ocijenila da je ono prijetnja za njezinu sigurnost.

"Malo je presretača i smješteni su previše južno ili preblizu Rusije da bi mogli presresti ruske međukontinentalne rakete", precizirao je Stoltenberg.

Pokrenut 2010. NATO-ov plan proturaketng štita baziran je uglavnom na američkoj tehnologiji a cilj mu je postupno raspoređivati presretače raketa i moćne radare na istoku Europe i u Turskoj.

Postrojenje Deveselu, čija je gradnja stajala oko 800 milijuna dolara, sastoji se od raketa presretača tipa SM-2.

Ono će službeno postati elementom NATO-ovog proturaketnog štita tijekom summita u Varšavi u srpnju.

Rusija je kritizirala u četvrtak puštanje u rad američkog raketnog štita u Rumunjskoj, kazavši da se radi o izravnoj prijetnji ruskoj nacionalnoj sigurnosti.

Glasnogovornik Kremlja kazao je da su poduzete mjere kako bi se zajamčila sigurnost zemlje.

"Bez sumnje, raspoređivanje sustava zaista je prijetnja sigurnosti Ruske Federacije", rekao je na novinskoj konferenciji Dmitrij Peskov. "Poduzete su mjere da bi se zajamčila potrebna razina sigurnosti Rusije. Predsjednik (Vladimir Putin), da vas podsjetim, pitao je višekratno protiv koga će sustav raditi", dodao je.

Predsjednik Odbora za obranu ruskog parlamenta Vladimir Komojedov također je rekao da se radi o "izravnoj prijetnji".

"Sve je to 100, 200, 300, 1000 posto usmjereno protiv nas. Cilj nije Iran nego Rusija i njezini kapaciteti nuklearnog odvraćanja", rekao je.

"To je korak više u vojnom i političkom zaustavljanju Rusije", dodao je Andrej Kelin, visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova, dodajući da takav razvoj događaja "može samo pogoršati već komplicirano stanje odnosa" između Rusije i NATO-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene