Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastrašujuća snimka

Stravičan odron u Švicarskoj uništio dio sela, pronađeno 6 od 14 nestalih osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestero izletnika pronađeno je u četvrtak u Italiji, a osmero se još smatra nestalima u odronu tla u švicarskim Alpama zbog čega je evakuirano stotinjak stanovnika sela Bondo, objavila je policija nove podatke.

"U podne je priopćeno da se šest osoba smatra nestalima u dolini Bragalia. Tih šest osoba pronađeno je u Italiji", rekla je glasnogovornica policije u kantonu Graubuenden Chiarella Piana.

Pročitajte i ovo 13 rudara ostalo zatrpano u rudniku zlata u Rusiji - 1 Borba s vodom i stijenama Strašna nesreća u rudniku zlata: Dva dana u ruševinama zatrpano 13 rudara, ne zna se u kakvom su stanju Odmorište Zermatt Planina Matterhorn Šestero ljudi nestalo tijekom skijanja: Policija bez novih informacija i nakon akcije potrage

Osmero drugih turista još se vode kao nestali.

Ranije u četvrtak policija je priopćila da je četrnaest osoba najvjerojatnije izgubilo život u švicarskim Alpama u srijedu u naletu nesvakidašnje blatne bujice koja se sručila s planine uništivši dio sela Bondo, blizu talijanske granice.

Za osmero njemačkih, austrijskih i švicarskih izletnika "zasada se ne zna gdje su", navodi policija kantona Graubuenden.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je među nestalima bračni par. Švicarski list Blick piše da se također ne zna za četvero Nijemaca i dvoje Švicaraca.

Potraga je pojačana tijekom noći i vlasti su uspostavile zonu zabrane letenja u krugu od 5 km kako bi olakšale posao spasilačkim ekipama koje pokušavaju locirati "alpiniste".

Nesreća se dogodila u srijedu u 9.30 sati po srednjoeuropskom vremenu. Golema količina stijena i blata koja se procjenjuje na 4 milijuna prostornih metara odlomila se s Piza Cengala i sručila u dolinu iza seoca Bonda, blizu talijanske granice, rekao je Martin Keize iz Uprave za šume i prirodne katastrofe kantona Graubuendena.

Policija je odmah pristupila evakuaciji sela ako bi se dogodili drugi odroni i blatne bujice. Evakuirano je stotinjak ljudi, neki helikopterom. Evakuirana su i dva planinarska doma.

Oštećeno je i uništeno dvanaest zgrada, među kojima pet u Bondu, navodi policija. Za promet je zatvorena i glavna cesta iz Stampe u Castasegnu, na jugu kantona.

Na videosnimci nesreće vidi se golema blatna bujica koja se poput lavine obrušava s padine i uništava sve na svom putu.

Švicarska seizmološka služba navodi da je rušenje kamenja i stijena koje je potaknulo blatnu bujicu bilo tako snažno da je izazvalo "vibracije" koje su seizmografi zabilježili u "čitavoj Švicarskoj". Događaj je trajao oko minute i bio je snage potresa magnitude 3.

Vlasti su godinama "očekivale ovakvu nesreću", budući da je obrušavanje stijena na tom području zabilježeno još 2011., 2012., 2016. i 21. kolovoza 2017., piše na mrežnoj stranici švicarske seizmološke službe. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene