Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupština Srbije usvojila je u subotu navečer većinom glasova prijedlog novog Ustava Srbije proglašavajući Kosovo dijelom te države unatoč činjenici da su u tijeku pregovori o konačnom statusu te pokrajine.Skupština je Ustav usvojila sa242  glasa od ukupno 250 zastupnika, a potom je donijela i odluku o raspisivanju referenduma, na kojem će se 28. i 29. listopada građani Srbije izjasniti o novom Ustavu.

Vezani članci Sanja Barić Ustavna stručnjakinja o pravu na virus: "Slobodu da se zarazite imate u svoja četiri zida" Poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: AFP) Poljski premijer obratit će se eurozastupnicima zbog usklađenosti EU prava i poljskog Ustava

Da bi novi Ustav Srbije bio potvrđen na referendumu, potrebno je više od polovine ukupno upisanih birača na biralištima.

U tekstu novoga Ustava prihvaćenog u srbijanskom parlamentu, Srbija je definirana kao 'država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokracije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti europskim principima i vrijednostima'.

Na početku sjednice, prije rasprave, zastupnicima su se obratili predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Predsjednik Tadić je kazao kako je prijedlog novog Ustava rezultat kompromisa i visokog konsenzusa parlamentarnih stranaka, u koji su ugrađeni europski principi, dok je premijer Koštunica istaknuo da usvajanjem tog teksta Srbija postaje 'pravno uređena država', te da se njime 'zapečaćuje istina da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije'.

'Ako Bog da Srbija će dobiti novi ustav', izjavio je premijer
Koštunica, dodajući: 'Jednim glasom i jednom voljom iz ovog parlamenta pozivamo građane na referendum'.

U preambuli Ustava se navodi da 'građani Srbije donose ustav polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica i polazeći od toga da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije'.

Novim ustavom ćirilica je jedino službeno pismo, himna je 'Bože pravde', a ukinuto je i društveno vlasništvo.

Republika Srbija, kaže se u prijedlogu, štiti pravo nacionalnih manjina i jamči posebnu zaštitu nacionalnih manjina, radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta.

Na sjednici nisu sudjelovali zastupnici Socijaldemokratske unije Žarka Koraća i Građanskog saveza Srbije Nataše Mićić, koji su se ranije usprotivili činjenici da je tekst novog Ustava usuglašen u petak među strankama, a bez javne rasprave.

Prije početka sjednice, ispred zgrade Skupštine Srbije u središtu Beograda, okupilo se nekoliko desetaka pristaša izvanparlamentarne Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, koji su i predsjednika Srbije dočekali zvižducima i uzvicima 'Izdaja, izdaja', te parolama na kojima je pisalo 'Sve po spisku'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju